Energia renovable

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Panell captador d'irradiació solar. L'energia solar és un eixemple d'energia renovable.

L'energia renovable és el conjunt de fonts d'energia que periòdicament es troben a disposició dels humans i que estos són capaços de transformar en energia útil.[1] Teòricament són inagotables, ya que majoritàriament provenen de l'energia del sol. Considerem que es regeneren, o es renoven, naturalment de manera més ràpida a la velocitat que les consumim. Alguns eixemples en són el calfor solar, el vent, les marees i el calfor dins de la terra.

En general són fonts d'energia dispersa o molt poc concentrada, per eixemple a soles un 5% de la irradiació solar és absorbida al sol i encara menys, un 0,3%, és absorbida per les plantes. Moltes depenen de la geografia i del clima, de manera que no tots els sistemes de qualsevol tipo d'energies renovables es poden instalar a qualsevol lloc. Una atra característica força general és que és aleatòria, és dir variable i no controlable en el temps i també en l'espai. Això fa que siga imprescindible l'us de sistemes d'almagasenage d'energia, que la guarden a mesura que es genera, per un temps més o menys llimitat, perqué siga usada segons la demanda del seu consum.[1]

En l'any 2006, aproximadament el 18% del consum mundial d'energia havia segut generat per fonts renovables.[2]

Referències[editar | editar còdic]

  1. 1,0 1,1 Tecnologia energètica, de Xavier Ortega, Lluís Batet i Pere Coll. Universitat Politècnica de Catalunya. Edita Publicacions d'Abast S.L.L. i ETSEIB. Número d'edició de CPDA: M1249. (català)
  2. Global Status Report 2007 (PDF).

Enllaços externs[editar | editar còdic]