Discussió:Moral

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Se i es

Segons la RACV totes les formes són correctes, pero recomana usar la distinció clàssica, que consistix en usar sempre "se" excepte si la paraula anterior acaba en vocal, llavors s'usa "es" (i eixa "e" no s'hauria de pronunciar). Açò és un extret textual del DGLV, de la RACV: "observ. La gramàtica valenciana regularisa l’us de les formes me / em, aixina com de les atres formes que presenten forma principal i invertida (me/em, te/et, ne/en) de la següent manera: a) Usar la forma principal me, te, se, ne al principi de frase o darrere d’un signe de puntuació que introduïxca una pausa: Me pareix que no tens raó. Se sent astralejar ad algú. ¿Te trobes be? Ne duc dèsset. Si parle, me fa mal la gola. b) Amprar també la forma principal quan la paraula que antecedix al pronom acaba en consonant o diftonc decreixent: Mai se llava les mans. ¿Cóm te diuen? Ampar me cau fatal. Ell ne durà unes quantes més. c) Usar la forma invertida em, et, es, en si la paraula antecedent (especialment, si és monosilàbica), acaba en vocal distinta de u final de diftonc: Com si em besares el tòs. La dòna en qui et casaràs, fes que siga de ton braç. Qui en fa cent i no en fa una, com si no en fera ninguna. També et convé. L’oració es descompon en un subjecte i un predicat. No es sent res. Un bon amic no es troba ni en cresol. Ma mare diu que em farà faixa i jopetí de seda. Ni sopem ni es mor el senyor pare. Cria corps i en tindràs més." --Teniente (discussió) 13:06 15 set 2018 (CEST)


Be, yo tinc entés que segons la RACV totes les formes són correctes, pero que la seua recomanació és usar "Se" a principi de frase o raere de consonant, lo de darrere d’un signe de puntuació que introduïxca una pausa no ho tinc tan clar, de moment ho deixaré aixina fins que puga fer la consulta en la RACV. --Jose2 (discussió) 13:19 15 set 2018 (CEST)

Lo que t'haig posat és un extret textual del Diccionari General de la Llengua Valenciana, concretament de la definició de "es", que es pot consultar online --Teniente (discussió) 13:39 15 set 2018 (CEST)
Si, ya ho he vist, per això com no em queda clar, ho deixe aixina fins fer la consulta en la RACV, ya que ho has documentat correctament. --Jose2 (discussió) 14:02 15 set 2018 (CEST)