Clementina Ródenas

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Clementina Ródenas Villena
Nacionalitat: {{{nacionalitat}}}
Ocupació: Economista i política.
Naiximent: 11 de maig de 1949
Lloc de naiximent: Ayora, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció:
Lloc de defunció:

Clementina Ródenas Villena (Ayora, 11 de maig de 1949) és una economista i política valenciana.

Biografia[editar | editar còdic]

Clementina Ródenas estudià el Bachillerat en l'Institut de Requena passant a estudiar Ciències Econòmiques i Empresarials en l'Universitat de Valéncia en 1966 i doctorant-se en Economia en 1978, en lo que es va convertir en la primera dòna en doctorar-se en dita universitat. Per oposició va passar a ser professora titular d'Història Econòmica en l'any 1979.

Està casada en el també polític socialiste Segundo Bru.

Trayectòria política[editar | editar còdic]

En l'any 1975 va ingressar en el Partit Socialiste del País Valencià i en l'Unió General de Treballadors sent membre de la comissió de contes del PSPV-PSOE (fruit de la integració del PSPV en el PSOE en 1978) des de 1979 fins a 1985. Entre els anys 1983 i 1989 fon regidora de Facenda i primera tinent d'alcalde en l'Ajuntament de Valéncia, en l'equip municipal presidit pel seu companyer de partit Ricart Pérez Casado. Despuix de la dimissió d'este a finals de 1988, fon triada alcaldesa, en a soles un vot de diferència sobre el valencianiste Vicent González Lizondo (Ródenas va obtindre 14 vots enfront dels 13 d'Unió Valenciana i Aliança Popular; el CDS i Esquerra Unida es varen abstindre).[1] Ródenas fon la candidata socialista en les eleccions municipals de 1991 que va guanyar en 45.000 vots de diferència sobre la seua rival més directa, Rita Barberá, del Partit Popular. No obstant, no va conseguir la majoria absoluta (va obtindre 13 dels 33 regidors) i gràcies als pactes entre el Partit Popular i Unió Valenciana Barberá fon triada alcaldesa. Durant la llegislatura 1991-1995 Ródenas fon cap de l'oposició municipal en l'Ajuntament de Valéncia i presidenta de la Diputació de Valéncia. Fon també representant de la Federació Espanyola de Municipis i províncies en el Consell de les regions d'Europa.

En el VII Congrés del PSPV-PSOE (abril de 1994), Ródenas fon triada membre de la Comissió Eixecutiva.[2] En les eleccions autonòmiques de 1995 fon la número dos de la candidatura per Valéncia, despuix de Joan Lerma. La desfeta socialista (van passar de 45 a 32 diputats, donant pas a un govern del Partit Popular, encapçalat per Eduardo Zaplana va fer que el grup parlamentari socialiste quedara en l'oposició. Ródenas va ocupar el càrrec de portaveu per a assunts econòmics i de Facenda del dit grup. En 1997 va dimitir per motius personals.

Clementina Ródenas fon triada membre del Comité Federal del PSOE en el XXXIV Congrés (juny de 1997) i va formar part de la Comissió Federal d'Estatuts i Reglaments, junt en atres militants com José Montilla o Carmen Romero la qual va redactar els reglaments per a les eleccions primàries que rigen el PSOE des de llavors.[3] Un més despuix, al juliol, es va celebrar un congrés del partit en qué Joan Lerma fon substituït per Joan Romero. Ródenas no va repetir com a membre de la Comissió Executiva.[2] Al juny de 1998 es varen celebrar les primàries per a triar el candidat del PSPV-PSOE a la presidència de la Generalitat Valenciana. El secretari general, Joan Romero, va competir en Antoni Asunción i Clementina Ródenas, que en el recolzament del secretari general del PSOE, Joaquín Almunia. Va guanyar el primer, en Ródenas com la candidata menys votada.[4]

Obra[editar | editar còdic]

Ha escrit alguns llibres i artículs sobre economia, com Banca i industrialisació, 1840-1880 (1979) i La Banca valenciana: una aproximació històrica (1982).

Referències[editar | editar còdic]

  1. La socialiste Clementina Ródenas accedix a l'alcaldia de Valéncia gràcies a l'abstenció del CDS, El País , 14 de giner de 1989.
  2. 2,0 2,1 Història del PSPV-PSOE (en valencià).
  3. La direcció del PSOE aprovarà hui el calendari de les seues eleccions primàries, El Mundo , 19 de giner de 1998.
  4. Valéncia, única comunitat en candidat «borrellista», El món , 28 de juny de 1998.

Bibliografia[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]


Predecessor:
Ricart Pérez Casado
Escudo de Valencia 2.svg
Alcalde de Valéncia

19891991
Successor:
Rita Barberá
Predecessor:
Diputv.png
Presidenta de la Diputació de Valéncia

19911995
Successor:
Enric Giner