Champany
El champany (del francés champagne) és un tipo de vi espumós elaborat segons el método champanyés en la regió francesa de Champagne.[1] Bàsicament, es tracta d'un vi blanc, encara que també n'hi ha de rosat, que s'elabora a partir de diversos tipos de raïm, normalment negres.
Denominació[editar | editar còdic]
Encara que la denominació de champany és exclusiva de la regió de Champaña protegida per règims de calitat en l'Unió Europea, popularment s'utilisa el terme champany per a denominar als vins espumosos elaborats en moltes regions del món, entre ells el cava.
Productors de Champany[editar | editar còdic]
La producció del champany en França es concentrada fonamentalment en les afores de les ciutats de Reims i Épernay. Les grans marques posseïxen grans pagaments i una gran producció lo que els permet polítiques mercantils d'exportació i publicitat molt potents, entre elles estan Moët et Chandon, Mercier, Ruinart, Pommery, Canard-Duchêne, Veuve Clicquot, Bollinger i Krug.
Existixen multitut de productors de champany més artesanals, les produccions del qual són molt menors pero poden alcançar una alta calitat.
El champany en la cultura popular[editar | editar còdic]
El consum de champany s'associa a celebracions. És habitual descorchar una botella de gran format durant l'entrega de trofeus en competicions deportives. La primera competició automovilística a on es va usar el champany va ser en l'any 1907 en la carrera Pequín - París. En esta ocasió el premi va consistir, únicament en una botella de champany. Més tart Moët Chandon va oferir el seu champany al guanyador del Gran Premi de França de 1950, disputat en la província de Champaña-Ardenas. Donen Gurney va iniciar la tradició de banyar al públic i als demés pilots en festejar la seua victòria en les 24 Hores de Le Mans de l'any 1967, encara que Graham Hill havia fet lo mateix en vi espumant en el Gran Premi d'Austràlia de 1966.
També és tradicional estrelar una botella de champany contra el caixco del barco en la seua botadura per a demostrar la seua solidea; és de mal auguri que la botella no es trenque. En la celebració d'Any Nou es brinda en champany, encara que també es brinda en cava espanyol o atres espumosos fabricats segons el método champenoise.
Es recomana beure el champany a una temperatura entre 5 i 7 graus, en copa de vi o copa alta en forma de tulipa, es desaconsella la copa plana tipo pompadour.
Referències[editar | editar còdic]
- J. Robinson (ed) "The Oxford Companion to Wine" Third Edition pg 267-269 Oxford University Press 2006 ISBN 0198609906
- J. Robinson Jancis Robinson's Wine Course Third Edition pg 74-84 Abbeville Press 2003 ISBN 0789208830
Enllaços externs[editar | editar còdic]
Wikimedia Commons alberga contingut multimèdia sobre Champany.