Benzaldehit

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Molècula de benzaldehit


El benzaldehit és un compost de fòrmula química (C6H5CHO) format per un anell de benzé enllaçat a un grup aldehit, és per tant l'aldehit aromàtic més senzill que pot existir.

En condicions normals té l'aspecte d'un líquid incolor que fa una olor característica que recorda l'armela. Això és perque és el component principal de l'oli d'ametlla amarga, encara que també es pot trobar de manera natural a atres llocs, com a albercocs, cireres, llorer i algunes llavors.

Té numeroses aplicacions industrials, des de l'alimentària, com a aromatitzant per a donar gust d'armela, fins a la farmacèutica, química o petrolera, utilisat sobretot com a dissolvent, additiu o precursor d'atres productes.

Biològicament s'obté a partir de l'amigdalina, un sucre que es troba als cors d'alguns fruits, com les armeles, albercocs, cireres o pomes. Este glicòsid es trenca per l'acció de certs enzimes donant un benzaldehit, dos glucoses i un cianur d'hidrogen.

Per al seu us industrial i comercial s'obté habitualment a partir de tolué, per eixemple per oxidació. Es pot obtindre a partir del benzé o de l'alcohol benzílic, entre atres.

També és possible que la cantitat de benzaldehit d'una fruita o preparació (melades, salses, sucs, etc.) aumente quan esta és somesa a alta pressió durant uns minuts per a que es conserven durant més temps, cosa que pot potenciar l'olor d'estes de manera artificial.