Ariçó

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Ariçó

Un ariçó (del llatí vulg. ericiōne, derivat de erīcĭus, mat. sign.), en castellà, erizo és un animal mamífer insectívor nocturn (Erinaceus europaeus) de vora vint centímetros de llarc, en la part superior del cos i els costats coberts de pues, cap menut i morrut i potes i coa curtes. Quan se sent atacat s'enrolla formant una bola.

Els ariçons són mamífers coberts de pues; pertanyen a l'orde Eulipotyphla, encara que antigament eren considerats de l'orde Insectívor, hui en dia obsolet. Hi ha un total de setze espècies d'ariçons dividides en cinc gèneros; l'únic ariçó que no pertany ad eixos gèneros és l'ariçó jagant o també conegut com Erethizontidae.

Per lo general són mamífers molt territorials.

Els ariçons habiten en Europa, Àsia i Àfrica, també han segut introduïts en Amèrica, Nova Zelanda i Austràlia, pero no hi ha ariçons endèmics en Oceania ni en Amèrica.

En Espanya viuen dos espècies: l'ariçó europeu i l'ariçó morú, pero en captivitat és molt freqüent l'ariçó orellut. Els ariçons no han canviat molt durant els últims quinze millons d'anys. Com a molts dels primers mamífers, han adoptat una vida principalment nocturna i una alimentació insectívora.

Els ariçons són animals inofensius i beneficiosos perque s'alimenten d'insectes que ataquen a les verdures.

Referències[editar | editar còdic]

Bibliografia[editar | editar còdic]

  • Reiter C, Gould GC, "Thirteen Ways of Looking at a Hedgehog." Natural History, Jul-Aug 1998
  • Omori-Satoha, Tamotsu; Yoshio Yamakawab and Dietrich Mebs (November 2000). "The antihemorrhagic factor, erinacin, from the European hedgehog (Erinaceus europaeus), a metalloprotease inhibitor of large molecular size possessing ficolin/opsonin P35 lectin domains". Toxicon 38 (11): 1561–80. doi:10.1016/S0041-0101(00)00090-8. ISSN 0041-0101.
  • Oxford English Dictionary, Online edition. Retrieved 13 July 2007

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons