Diferència entre les revisions de "Territori Antàrtic Britànic"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Etiquetes: Editat des de la versió per a mòvils Editat des de la versió per a mòvils Edició mòvil alvançada)
(Etiquetes: Editat des de la versió per a mòvils Editat des de la versió per a mòvils Edició mòvil alvançada)
 
(No se mostren 9 edicions intermiges del mateix usuari)
Llínea 1: Llínea 1:
 
[[Archiu:Antarctica, United Kingdom territorial claim.svg|300px|thumb|Localisació del Territori Antàrtic Britànic]]
 
[[Archiu:Antarctica, United Kingdom territorial claim.svg|300px|thumb|Localisació del Territori Antàrtic Britànic]]
''Territori Antàrtic Britànic''' (en [[idioma anglés|anglés]] ''British Antarctic Territory'' o ''BAT'')
+
El '''Territori Antàrtic Britànic''' (en [[idioma anglés|anglés]], ''British Antarctic Territory'' o ''BAT'') és la denominació que en el [[Regne Unit]] s'aplica al sector de l'[[Antàrtica]] sobre el que dit país reclama [[sobirania]] i al que otorga la consideració jurídica de [[territori britànic d'ultramar]] des del [[3 de març]] de [[1962]]. El reclam comprén totes les terres al sur del [[paralel]] 60°S, entre els [[meridià|medirians]] 20°O i 80°O en vèrtiç en el [[pol sur]] i en una superfície aproximada de 1.709.400 [[km²]]. El territori inclou part de la [[Terra de Coats]], la [[península Antàrtica]], les [[illes Orcades del Sur]], les [[illes Shetland del Sur|Shetland del Sur]], l'[[illa Aleixandre I]], entre moltes atres i està habitat pel personal d'investigació i respal del [[British Antarctic Survey]], ademés del personal de les bases d'atres nacions, pero no per població nativa.
 +
 
 +
Esta reclamació se superpon parcialment en l'àrea reclamada per [[Chile]] ([[Territori Chilé Antàrtic]]) i totalment en la reclamada per [[Argentina]] ([[Antàrtida Argentina]]), països que no reconeixen la reclamació britànica. Argentina té un assentament permanent en el territori des de l'any [[1904]], la [[base Orcades]]. [[Austràlia]] i [[Nova Zelanda]], abdós membres de la [[Mancomunitat de Nacions]] junt al [[Regne Unit]], reconeixen al Territori Antàrtic Britànic, i recíprocament, el Regne Unit reconeix les seues respectives reclamacions sobre el continent. També [[França]] i [[Noruega]] han reconegut expresament la reclamació britànica.
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
{{Commonscat|Saint Helena, Ascension and Tristan da Cunha}}
+
{{commonscat|British Antarctic Territory}}
  
 
[[Categoria:Antàrtica]]
 
[[Categoria:Antàrtica]]
 
[[Categoria:Regne Unit]]
 
[[Categoria:Regne Unit]]

Última revisió del 16:34 23 set 2023

Localisació del Territori Antàrtic Britànic

El Territori Antàrtic Britànic (en anglés, British Antarctic Territory o BAT) és la denominació que en el Regne Unit s'aplica al sector de l'Antàrtica sobre el que dit país reclama sobirania i al que otorga la consideració jurídica de territori britànic d'ultramar des del 3 de març de 1962. El reclam comprén totes les terres al sur del paralel 60°S, entre els medirians 20°O i 80°O en vèrtiç en el pol sur i en una superfície aproximada de 1.709.400 km². El territori inclou part de la Terra de Coats, la península Antàrtica, les illes Orcades del Sur, les Shetland del Sur, l'illa Aleixandre I, entre moltes atres i està habitat pel personal d'investigació i respal del British Antarctic Survey, ademés del personal de les bases d'atres nacions, pero no per població nativa.

Esta reclamació se superpon parcialment en l'àrea reclamada per Chile (Territori Chilé Antàrtic) i totalment en la reclamada per Argentina (Antàrtida Argentina), països que no reconeixen la reclamació britànica. Argentina té un assentament permanent en el territori des de l'any 1904, la base Orcades. Austràlia i Nova Zelanda, abdós membres de la Mancomunitat de Nacions junt al Regne Unit, reconeixen al Territori Antàrtic Britànic, i recíprocament, el Regne Unit reconeix les seues respectives reclamacions sobre el continent. També França i Noruega han reconegut expresament la reclamació britànica.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons