Tarafa

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Tarafa
Riu Tarafa

Llongitut: 12 km
Altura del naiximent:
Cabal mig:
Superfície conca:
Conca hidrogràfica:
Països que travessa: Espanya
Desembocadura: Riu Vinalopó
Ample desembocadura:

El Tarafa és un riu-rambla de la província de Alacant, situat concretament en la comarca del Vinalopó Mig. En les seues vores s'assenta la població d'Asp. De curt recorregut i escàs cabal, és el principal afluent del riu Vinalopó.

Trayecte[editar | editar còdic]

Naix en la localitat de La Romana de Tarafa. Són vàries les rambles que confluïxen en el parage de l'Alcaná (pertanyent al teme municipal d'Asp), a on comença el verdader llit. La rambla del riu aplega fins al Fondo de les Fonts, a on comença verdaderament, i discorre en direcció nort-oest creuant el núcleu urbà del poble.

Al eixir de la població contínua paralel a la carretera comarcal Asp-Monfort i constituïx el llímit natural de dos parages del camp aspens: el Aljau (banda dreta) i l'Horta Major (banda esquerra).

El seu trayecte sofrix una desviació i canvia de direcció nort-oest a sur-oest, cap al parage de Quincoces, en el qual confluïx en el riu Vinalopó, en la zona coneguda com Castell del Riu. Allí se troben les ruïnes de lo que fora fa sigles Asp el Vell, donat que en l'antiguetat el poblat Aspis s'assentava a les vores del Vinalopó.

Ponts[editar | editar còdic]

Sobre el riu Tarafa, al seu pas per Asp hi ha construïts 2 ponts per al tràfic i peatons i una chicoteta passarela exclusivament peatonal.

El més antic i principal és el Pont del Bany, que se tingué que remodelar fa algunes décades per a donar cabuda al tràfic de coches. Comunica el centre d'Asp (per l'Avinguda de la Constitució) en l'Avinguda de Navarra, que aplega al Barri del Castell i les entrades per carretera de diferents localitats.

El Pont Alcalde D. Ramón Berenguer s'acabá de construir al voltant de l'any 2000. Esta més al nort-est que l'anterior, i el seu nom honra la memòria d'un difunt alcalde de l'història recent d'Asp. És el més ampli, i comunica la zona nort-est del poble (l'Avinguda Pare Ismael) en l'entrada de la veïna localitat de Monfort. A través de l'Avinguda homònima se comunica en l'entrada de Novelda.

La Passarela Peatonal se construí en l'any 2006 i comunica dos barris del centre d'Asp: El Castell i el Barri de Sant Joan.

Referències[editar | editar còdic]