Edició de «República Àrap Saharaui Democràtica»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 32: Llínea 32:
  
 
==Història==
 
==Història==
El territori del Sàhara Occidental fon ocupat pels [[Espanya|espanyols]] a finals del [[sigle XIX]]. Els espanyols començaren a establir-se en la costa saharaui i en l'any [[1884]] les tribus saharauis quedaren baix la protecció d'[[Alfons XII d'Espanya|Alfons XII]]. En la [[Conferència de Berlin]] ([[1884]]) Espanya reclamà la seua sobirania sobre el d'ara en avant [[Sàhara espanyol]]. A partir de [[1965]], la [[ONU]] començà a pressionar a Espanya per a que procedira a la descolonisació del territori. El [[Marroc]] i [[Mauritània]] advocaren per l'anexió de la província d'Espanya baix la seua sobirania. Per atra banda, en l'any [[1973]] se fundà el [[Front Polisario]] un [[moviment de lliberació nacional]] indigen que començà la lluita contra els espanyols en l'objectiu de conseguir l'independència. Per la seua part, el govern [[franquisme|franquiste]] se negà a cedir el territori en el qual ademés s'havien trobat importants recursos naturals detacant el [[fosfat|fosfats]].  
+
El territori del Sàhara Occidental fon ocupat pels [[Espanya|espanyols]] a finals del [[sigle XIX]]. Els espanyos començaren a establir-se en la costa saharaui i en [[1884]] les tribus saharauis quedaren baix la protecció d'[[Alfons XII d'Espanya|Alfons XII]]. En la [[Conferència de Berlin]] ([[1884]]) Espanya reclamà la seua sobirania sobre el d'ara en avant [[Sàhara espanyol]]. A partir de [[1965]], la [[ONU]] començà a pressionar a Espanya per a que procedira a la descolonisació del territori. El [[Marroc]] i [[Mauritània]] advocaren per l'anexió de la província d'Espanya baix la seua sobirania. Per atra banda, en [[1973]] se fundà el [[Front Polisario]] un [[moviment de lliberació nacional]] indigen que començà la lluita contra els espanyols en l'objectiu de conseguir l'independència. Per la seua part, el govern [[franquisme|franquiste]] se negà a cedir el territori en el qual ademés s'havien trobat importants recursos naturals detacant el [[fosfat|fosfats]].  
  
En l'any [[1974]] l'[[Assamblea General de les Nacions Unides|Assamblea General de la ONU]] posà dos questions a la [[Cort Internacional de Justícia]], «¿Era el Sàhara Occidental en el moment de la seua colonisació per Espanya un territori sense amo (''terra nullius'')?». I en cas de ser negativa la resposta: «¿Quins vículs jurídics existien en el Regne del Marroc i el complex maurità?».  <ref>https://www.umdraiga.com/documentos/ONU_resolucionesasambleageneral/A_RES_3292_1974_es.htm</ref> El [[16 d'octubre]] de [[1975]] la Cort Internacional de Justícia concluit l'estudi de la questió determinà per unanimitat que en el moment de la colonisació espanyola el Sàhara Occidental no era ''terra nullius'' i que ni [[Mauritània]] ni el [[Marroc]] tenien dret algun de sobirania territorial sobre el Sàhara Occidental. Per tant la el futur del Sàhara espanyol devia determinar-se segons el principi de la lliure determinació de la població del territori, donant l'opció a l'independència.<ref>https://www.dipublico.org/cij/doc/61.pdf</ref> En 1974 Espanya havia elaborat un cens de la població local del Sàhara que serviria de base per a la futura votació.
+
En [[1974]] l'[[Assamblea General de les Nacions Unides|Assamblea General de la ONU]] posà dos questions a la [[Cort Internacional de Justícia]], «¿Era el Sàhara Occidental en el moment de la seua colonisació per Espanya un territori sense amo (''terra nullius'')?». I en cas de ser negativa la resposta: «¿Quins vículs jurídics existien en el Regne del Marroc i el complex maurità?».  <ref>https://www.umdraiga.com/documentos/ONU_resolucionesasambleageneral/A_RES_3292_1974_es.htm</ref> El 16 d'octubre de [[1975]] la Cort Internacional de Justícia concluit l'estudi de la questió determinà per unanimitat que en el moment de la colonisació espanyola el Sàhara Occidental no era ''terra nullius'' i que ni [[Mauritània]] ni el [[Marroc]] tenien dret algun de sobirania territorial sobre el Sàhara Occidental. Per tant la el futur del Sàhara espanyol devia determinar-se segons el principi de la lliure determinació de la població del territori, donant l'opció a l'independència.<ref>https://www.dipublico.org/cij/doc/61.pdf</ref> En 1974 Espanya havia elaborat un cens de la població local del Sàhara que serviria de base per a la futura votació.
  
Pocs dies més tart, el [[6 de novembre]] de 1975, el [[Marroc]] veent que la justícia internacional no li donava la raó i coincidint en que estava a punt de faltar [[Francisco Franco]], se llançà a l'invasió del Sàhara en la [[Marcha Verda]]. El pla marroquí s'encuadra en l'idea expansionista del [[Gran Marroc]]. Espanya no combatí i [[Juan Carlos I|En Juan Carlos]] firmà  el [[14 de novembre]] de 1975 l'[[Acort tripartit de Madrit]] a on cedí l'administració (temporalment) de la província al Marroc i Mauritania. En la pràctica significava que el Marroc se quedaria en dos terços del territori i Mauritània en un terç. [[Estats Units]] i [[França]] recolçaren als marroquins per a expulsar a Espanya del territori i evitar que [[Algèria]] i l'[[Unió Soviètica]] tutelaren una futura república saharaui.  El [[26 de febrer]] de [[1976]] Espanya comunicà a la ONU l'eixida de les últimes forces espanyoles del territori. Al dia següent, el [[27 de febrer]] de 1976, el [[Front Polisario]] proclamà la República Àrap Saharaui Democràtica.  
+
Pocs dies més tart, el 6 de novembre de 1975, el [[Marroc]] veent que la justícia internacional no li donava la raó i coincidint en que estava a punt de faltar [[Francisco Franco]], se llançà a l'invasió del Sàhara en la [[Marcha Verda]]. El pla marroquí s'encuadra en l'idea expansionista del [[Gran Marroc]]. Espanya no combatí i [[Juan Carlos I|En Juan Carlos]] firmà  el 14 de novembre de 1975 l'[[Acort tripartit de Madrit]] a on cedí l'administració (temporalment) de la província al Marroc i Mauritania. En la pràctica significava que el Marroc se quedaria en dos terços del territori i Mauritània en un terç. [[Estats Units]] i [[França]] recolçaren als marroquins per a expulsar a Espanya del territori i evitar que [[Algèria]] i l'[[Unió Soviètica]] tutelaren una futura república saharaui.  El 26 de febrer de [[1976]] Espanya comunicà a la ONU l'eixida de les últimes forces espanyoles del territori. Al dia següent, el 27 de febrer de 1976, el [[Front Polisario]] proclamà la República Àrap Saharaui Democràtica.  
  
 
[[Image:Western sahara walls moroccan map-es.svg|thumb|left|240px|Conflicte en el Sàhara Occidental. En groc el territori de la RASD.]]
 
[[Image:Western sahara walls moroccan map-es.svg|thumb|left|240px|Conflicte en el Sàhara Occidental. En groc el territori de la RASD.]]
A partir d'este moment, s'inicià la [[Guerra del Sàhara Occidental]] entre el Front Polisario recolçat per Algèria contra el Marroc i Mauritània. Les forces d'ocupació marroquines detingueren torturaren i inclús bombardejaren a la població saharaui en [[napalm]] i [[fòsfor blanc]].<ref>https://web.archive.org/web/20161220183136/http://www.elconfidencialsaharaui.com/2016/11/marruecos-y-el-genocidio-saharaui-del.html?m=1</ref> Part de la població escapà i se refugià en els [[campaments de refugiats de Tinduf]] (Algèria). En l'any [[1979]] Mauritània abandonà el seu territori en el Sàhara Occidental. Els saharauis baix control marroquí quedaren socialment marginats, perseguits i privats de tot dret polític. Ademés, els marroquins s'han dedicat des de l'inici a portar colons del nort, adoctrinar a la població i a borrar les senyes d'identitat saharauis com son l'[[àrap hassania]] i l'[[idioma espanyol]].
+
A partir d'este moment, s'inicià la [[Guerra del Sàhara Occidental]] entre el Front Polisario recolçat per Algèria contra el Marroc i Mauritània. Les forces d'ocupació marroquines detingueren torturaren i inclús bombardejaren a la població saharaui en [[napalm]] i [[fòsfor blanc]].<ref>https://web.archive.org/web/20161220183136/http://www.elconfidencialsaharaui.com/2016/11/marruecos-y-el-genocidio-saharaui-del.html?m=1</ref> Part de la població escapà i se refugià en els [[campaments de refugiats de Tinduf]] (Algèria). En [[1979]] Mauritània abandonà el seu territori en el Sàhara Occidental. Els saharauis baix control marroquí quedaren socialment marginats, perseguits i privats de tot dret polític. Ademés, els marroquins s'han dedicat des de l'inici a portar colons del nort, adoctrinar a la població i a borrar les senyes d'identitat saharauis com son l'[[àrap hassania]] i l'[[idioma espanyol]].
  
En l'any [[1991]] s'arribà a un alt el fòc per el qual cesaren els combats. La RASD quedà en control del territori de l'est del Sàhara Occidental i una estreta franja al sur. També se donà inici a la [[MINURSO]] (Missió de Nacions Unides per al Referèndum en el Sàhara Occidental) que continua vigent. El Marroc contruí un [[Mur marroquí en el Sàhara Occidental|mur militar]] minat per tot el desert que separa la República Saharaui del territori baix domini marroquí i que inclús arriba a penetrar en territori maurità.   
+
En [[1991]] s'arribà a un alt el fòc per el qual cesaren els combats. La RASD quedà en control del territori de l'est del Sàhara Occidental i una estreta franja al sur. També se donà inici a la [[MINURSO]] (Missió de Nacions Unides per al Referèndum en el Sàhara Occidental) que continua vigent. El Marroc contruí un [[Mur marroquí en el Sàhara Occidental|mur militar]] minat per tot el desert que separa la República Saharaui del territori baix domini marroquí i que inclús arriba a penetrar en territori maurità.   
  
En l'any 1976 la RASD tingué la seua primera [[Constitució RASD 1976|Constitució]] reemplaçada en [[1999]] per l'actual [[Constitució saharaui]]. La constitució actual establix un règim [[democràcia|democràtic]] i de [[lliure mercat]] per a la República Saharaui. No obstant, les seues garanties polítiques queden suspeses fins que se culmine el procés d'independència, quedant el Polisario com el partit únic que la República. El [[secretari general del Front Polisario]] és a la volta [[President de la República Àrap Saharaui Democràtica|President de la RASD]]. Destaquen dos presidents saharauis [[Mohamend Abdelaziz]] (1976-2016) i [[Brahim Gali]] (des de 2016).   
+
En 1976 la RASD tingué la seua primera [[Constitució RASD 1976|Constitució]] reemplaçada en [[1999]] per l'actual [[Constitució saharaui]]. La constitució actual establix un règim [[democràcia|democràtic]] i de [[lliure mercat]] per a la República Saharaui. No obstant, les seues garanties polítiques queden suspeses fins que se culmine el procés d'independència, quedant el Polisario com el partit únic que la República. El [[secretari general del Front Polisario]] és a la volta [[President de la República Àrap Saharaui Democràtica|President de la RASD]]. Destaquen dos presidents saharauis [[Mohamend Abdelaziz]] (1976-2016) i [[Brahim Gali]] (des de 2016).   
 
   
 
   
En l'any [[2020]] escalaren les tensions sobre el pas de [[Guerguerat]] que conecta la zona Marroquina en Mauritània i que travesa la zona de la RASD. El resultat fon que el [[Front Polisario]] donà per acabat l'armistici i declarà la [[Enfrontaments de 2020 del Sàhara Occidental|guerra]] a la part marroquina. El conflicte continua actiu en enfrontamnets periòdics en el desert.  
+
En [[2020]] escalaren les tensions sobre el pas de [[Guerguerat]] que conecta la zona Marroquina en Mauritània i que travesa la zona de la RASD. El resultat fon que el [[Front Polisario]] donà per acabat l'armistici i declarà la [[Enfrontaments de 2020 del Sàhara Occidental|guerra]] a la part marroquina. El conflicte continua actiu en enfrontamnets periòdics en el desert.  
  
 
El Sàhara Occidental és un [[territori no autònom]]. Els Acorts de Madrit mai foren vàlits baix el dret internacional. Espanya no transferí la sobirania del territori ni tenia la capacitat de transferir la condició de potència administradora de manera unilateral. Hui en dia, la ONU encara considera a Espanya com la potència llegal ([[de iure]]) administradora del Sàhara Occidental.<ref>https://www.arso.org/s-2002-161s.htm</ref>
 
El Sàhara Occidental és un [[territori no autònom]]. Els Acorts de Madrit mai foren vàlits baix el dret internacional. Espanya no transferí la sobirania del territori ni tenia la capacitat de transferir la condició de potència administradora de manera unilateral. Hui en dia, la ONU encara considera a Espanya com la potència llegal ([[de iure]]) administradora del Sàhara Occidental.<ref>https://www.arso.org/s-2002-161s.htm</ref>

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!