Diferència entre les revisions de "Pena capital"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m (Text reemplaça - 'paisos' a 'països')
Llínea 14: Llínea 14:
 
Etimològicament, pena capital és el castic impost a un crim tan greu que mereix la mort.
 
Etimològicament, pena capital és el castic impost a un crim tan greu que mereix la mort.
  
La pena de mort per a criminals i dissidents polítics ha segut amprada per gran part de les [[societat]]s en algun moment del seu [[història]], tant per a castigar el crim com per a suprimir la [[dissidència]] política. Actualment la situació llegal de la pena de mort varia molt segons les regions del [[món]]. Aixina, ha segut abolida i penalisada en casi tots els paisos [[europa|europeus]] (llevat [[Bielorússia]]), i la majoria dels corresponents a [[Oceania]] (com [[Austràlia]], [[Nova Zelanda]] i [[Timor Oriental]]). La majoria de paisos [[Llatinoamèrica|llatinoamericans]] han abolit la pena de mort, mentres que en paisos com els [[Estats Units d'Amèrica]], [[Guatemala]] i la majoria dels estats del [[Carib (zona)|Carib]] encara seguix sent aplicada. En [[Àsia]] la pena de mort està permesa en paisos com [[República Popular China|China]], [[Índia]], [[Indonèsia]], [[Iran]] o [[Japó]]. En [[Àfrica]], encara s'usa en varis paisos, especialment de la zona nort-oriental del continent ([[Egipte]], [[Etiopia]], [[Líbia]] o [[Sudan]]). Igualment la pena de mort seguix sent aplicada en la majoria de [[Món àrap|paisos àraps]] i en tota la zona de [[Orient Pròxim]]. Els paisos que li han posat fi són 160 dels quals 104 són totalment abolicionistes, sis l'impedixen per a crims ordinaris, en atres sis rig una moratòria i 44 són "abolicionistes de fet" i no apliquen la pena capital des de fa més d'una década.  
+
La pena de mort per a criminals i dissidents polítics ha segut amprada per gran part de les [[societat]]s en algun moment del seu [[història]], tant per a castigar el crim com per a suprimir la [[dissidència]] política. Actualment la situació llegal de la pena de mort varia molt segons les regions del [[món]]. Aixina, ha segut abolida i penalisada en casi tots els països [[europa|europeus]] (llevat [[Bielorússia]]), i la majoria dels corresponents a [[Oceania]] (com [[Austràlia]], [[Nova Zelanda]] i [[Timor Oriental]]). La majoria de països [[Llatinoamèrica|llatinoamericans]] han abolit la pena de mort, mentres que en països com els [[Estats Units d'Amèrica]], [[Guatemala]] i la majoria dels estats del [[Carib (zona)|Carib]] encara seguix sent aplicada. En [[Àsia]] la pena de mort està permesa en països com [[República Popular China|China]], [[Índia]], [[Indonèsia]], [[Iran]] o [[Japó]]. En [[Àfrica]], encara s'usa en varis països, especialment de la zona nort-oriental del continent ([[Egipte]], [[Etiopia]], [[Líbia]] o [[Sudan]]). Igualment la pena de mort seguix sent aplicada en la majoria de [[Món àrap|països àraps]] i en tota la zona de [[Orient Pròxim]]. Els països que li han posat fi són 160 dels quals 104 són totalment abolicionistes, sis l'impedixen per a crims ordinaris, en atres sis rig una moratòria i 44 són "abolicionistes de fet" i no apliquen la pena capital des de fa més d'una década.  
 
<ref>http://www.teinteresa.es/espana/informe-muerte-mundo-constata-ejecuciones_0_1625237798.html</ref>
 
<ref>http://www.teinteresa.es/espana/informe-muerte-mundo-constata-ejecuciones_0_1625237798.html</ref>
  

Revisió de 11:21 25 març 2018


Pena de mort en el món (actualisat en juliol 2012):
  •  Suprimida per a tots els crims.
  •  Suprimida per als crims no comesos en circumstàncies excepcionals (com ara els comesos en temps de guerra).
  •  Contemplada com a sanció penal, pero suprimida en la pràctica.
  •  Contemplada com a sanció penal; la seua aplicació és vigent.
  • La pena de mort o pena capital és l'eixecució d'un presoner com a castic per un crim o delicte.

    Etimològicament, pena capital és el castic impost a un crim tan greu que mereix la mort.

    La pena de mort per a criminals i dissidents polítics ha segut amprada per gran part de les societats en algun moment del seu història, tant per a castigar el crim com per a suprimir la dissidència política. Actualment la situació llegal de la pena de mort varia molt segons les regions del món. Aixina, ha segut abolida i penalisada en casi tots els països europeus (llevat Bielorússia), i la majoria dels corresponents a Oceania (com Austràlia, Nova Zelanda i Timor Oriental). La majoria de països llatinoamericans han abolit la pena de mort, mentres que en països com els Estats Units d'Amèrica, Guatemala i la majoria dels estats del Carib encara seguix sent aplicada. En Àsia la pena de mort està permesa en països com China, Índia, Indonèsia, Iran o Japó. En Àfrica, encara s'usa en varis països, especialment de la zona nort-oriental del continent (Egipte, Etiopia, Líbia o Sudan). Igualment la pena de mort seguix sent aplicada en la majoria de països àraps i en tota la zona de Orient Pròxim. Els països que li han posat fi són 160 dels quals 104 són totalment abolicionistes, sis l'impedixen per a crims ordinaris, en atres sis rig una moratòria i 44 són "abolicionistes de fet" i no apliquen la pena capital des de fa més d'una década. [1]



    Vore també