L'Enciclopèdia en valencià

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Logo de L'Enciclopèdia

L'Enciclopèdia és una enciclopèdia de contingut lliure en valencià escrita colaborativament des d'internet per voluntaris, usant un programa lliure nomenat MediaWiki. Visita el seu portal web per a obtindre més informació (en anglés). L'Enciclopèdia en valencià i el seu portal web www.lenciclopedia.org no formen part de la Fundació Wikimedia, proveïdor d'este programa lliure.

L'Enciclopèdia fon creada el 2 de decembre de 2007 i és l'única enciclopèdia en valencià que existix en internet.

L'Enciclopèdia té com a objectius crear una gran enciclopèdia lliure en valencià i difondre la llengua valenciana i la cultura valenciana a través d'internet. Este proyecte pretén fer una enciclopèdia electrònica en valencià de contingut lliure, de calitat i oberta a tots. La major part dels continguts poden ser millorats per qualsevol persona que accedixca a l'Enciclopèdia.

L'Enciclopèdia en valencià seguix les normes de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (nomenades també Normes d'El Puig, que daten de l'any 1979), per ser les úniques normes codificades exclusivament per a la llengua valenciana i que són fidels a la llengua viva que parla el poble valencià. Foren les primeres normes oficials per al valencià en l'any 1981 (abans de la normativa actual catalanisada) i en les que es publicà per primera volta l'Estatut d'Autonomia. Pots deprendre més sobre la normativa utilisada en L'Enciclopèdia ací.

Tots els artículs d'esta enciclopèdia són artículs copyleft, d'esta manera pots copiar-los en les mateixes condicions, indicades en la pàgina de la llicència Creative Commons (compatible en la llicència GNU FLD). Esta llicència és totalment compatible en els artículs d'atres wikis internacionals, per lo tant, pots traduir els artículs d'estes wikis per a ampliar L'Enciclopèdia en valencià.

En la teua ajuda i colaboració cada volta L'Enciclopèdia en valencià tindrà molts més artículs i informació. Cada dia, molts colaboradors fan decenes d'edicions i creen artículs nous en L'Enciclopèdia.

Història

Logotip de L'Enciclopèdia en valencià de l'any 2017, celebrant els 10 anys de la seua fundació.

Naiximent de L'Enciclopèdia

L'Enciclopèdia fon creada el 2 de decembre de 2007 i es l'única enciclopèdia en valencià que existix en Internet.

 • El primer usuari registrat en l'Enciclopèdia fon provablement SSurfer.
 • Els primers usuaris actius que editaren els primers artículs foren Mixalberto i SSurfer.

U dels portals més visitats en llengua valenciana

 • L'Enciclopèdia en valencià rep una mija de 500 visitants diferents al dia.

1.000.000 de visites

En febrer de l'any 2010 L'Enciclopèdia en valencià superà el milló de visites al seu portal des de la seua creació. Una sifra que confirma l'acceptació i l'ampla audiència de L'Enciclopèdia en llengua valenciana.

3 millons de visites

A lo llarc de l'any 2012 L'Enciclopèdia en valencià superà àmpliament els tres millons de visites al seu portal des de la seua creació.

5 millons de visites

A lo llarc de l'any 2013 L'Enciclopèdia en valencià superà àmpliament els cinc millons de visites al seu portal des de la seua creació.

10 millons de visites

En el més de març de l'any 2015 L'Enciclopèdia en valencià superà els deu millons de visites al seu portal des de la seua creació. Una sifra que confirma l'ampla audiència de L'Enciclopèdia en valencià.

Evolució

Logotip de L'Enciclopèdia en valencià commemorant l'edició de l'artícul número 15.000.
 • El proyecte ha anat canviant a mida que s'ha millorat i actualisat i han aparegut més usuaris i colaboradors que han permés dotar-ho de més continguts.
 • L'evolució actual de L'Enciclopèdia en valencià és la següent:

Contingut actual

 • Actualment L'Enciclopèdia en valencià té:
  • 28 152 artículs.
  • 49 793 pàgines totals.
  • 267 371 edicions.
  • 1972 imàgens.
  • 1165 usuaris registrats.
  • 17 administradors.
 • Per a consultar els canvis que ha tengut L'Enciclopèdia en valencià a lo llarc dels anys fins a hui, consulta l'actualitat i les estadístiques de L'Enciclopèdia.

L'Enciclopèdia en versió per a mòvils

 • L'Enciclopèdia en valencià llançà el 10 de febrer de 2015 la seua versió per a dispositius mòvils que millora la navegació en mòvils i tablets i permet la consulta fàcil i ràpida des de teléfons mòvils.
 • Actualment més del 25% dels accessos a L'Enciclopèdia es realisen per mig de dispositius mòvils i es preveu que continue aumentant el percentage.

Proyectes dins de L'Enciclopèdia

Ademés de L'Enciclopèdia existixen dos proyectes germans més que son:

 • Uiquilliteratura: Té com a objectiu afegir llibres de lliteratura (valenciana, espanyola i universal) en valencià.
 • Uiquillibres: Té com a objectiu crear manuals de text per a tots el cursos, d'acort en el sistema educatiu valencià.

L'Enciclopèdia en les rets socials

L'Enciclopèdia en llengua valenciana també està present en facebook, twitter i instagram. Si ho desiges, pots punchar en els següents enllaços i unir-te a les rets socials de L'Enciclopèdia en valencià:

L'Enciclopèdia en els mijos de comunicació

Resum de les notícies sobre L'Enciclopèdia en valencià en els mijos de comunicació i portals d'Internet.

Activitats de L'Enciclopèdia

Responsabilitat

 • El proyecte L'Enciclopèdia és un proyecte imparcial, independent, sense ànim de lucre i escrit colaborativament en valencià.
 • Si trobes alguna mostra de contingut tendenciós o biaixat en alguna de les pàgines especials, per favor denúncia-ho als administradors i ho retiraran lo més ràpit que els siga possible.

Manual d'estil

Reconeiximent otorgat en l'any 2022 per la RACV a l'Enciclopèdia per la seua contribució al desenroll, utilisació i consolidació de les Normes del Puig


 • També pots consultar el manual d'estil de L'Enciclopèdia per tal d'editar i escriure els teus artículs correctament.
 • L'Enciclopèdia en valencià permet l'us de qualsevol de les normatives per a la llengua valenciana que seguixen els criteris de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, ya siga segons la reforma normativa feta per la RACV el 1 de juliol de l'any 2003 o en les Normes d'El Puig anteriors a dita reforma. El criteri que se sol utilisar és el de mantindre en tot un artícul el mateix criteri ortogràfic.
 • A banda, en els artículs referents a llocs, cultura, elements característics, etc, d'una comarca o població concreta, es pot utilisar el dialecte local del valencià, sempre que es respecte la normativa ortogràfica de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, conegudes com a Normes d'El Puig.

Vore també