Godofredo Buenosaires Vicent

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Godofredo Buenosaires Vicent
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Ceramiste i professor
Naiximent: 19 de decembre de 1895
Lloc de naiximent: Castelló, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció: 10 d'octubre de 1974
Lloc de defunció: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya

Godofredo Buenosaires Vicent (Castelló de la Plana, 19 de decembre de 1895 - † Valéncia, 10 d'octubre de 1974) fon un ceramiste i docent valencià, sent molt premiat pel seu treball en distints llocs d'Espanya i Europa.

Si be la seua faceta professional com a ceramiste és la més coneguda, també va ser artiste plàstic, i integrant de l'Agrupació Ribalta.

Formació[editar | editar còdic]

La formació en l'ofici, de llarga tradició en la Comunitat Valenciana, la va realisar en diverses escoles de Castelló, Barcelona, París i Roma.

Des de molt jove mostrà la seua inclinació per les arts plàstiques per lo que pronte entrà com a aprenent en el taller dels Viciano, que eren coneguts com "Els Santers", començà la seua formació artística en el taller dels escultors Viciano, alcançant ràpidament un nivell alt de coneiximent de l'ofici i també fon discípul del pintor i escultor Vicent Castell.

Assistí a les classes de l'Escola d'Arts i Oficis de l'Institut de Segona Ensenyança, a on tingué com a professors, entre atres, a Vicent Castell i Bernardo Artola Soligó.

Al tornar del servici militar s'incorpora al grup "els nou" que patrocinava Joan Batiste Porcar i del que formaven part, Vicente Armengol, Paco Badía, entre atres.

Va obtindre una beca de la Diputació de Castelló i es va traslladar a París en l'any 1927 coneixent els secrets de les porcelanes franceses. Durant cinc anys va estudiar en França dibuix i color aplicat a la ceràmica.

En 1968 se jubilà i montà el seu taller en el carrer Peníscola de Castelló en el que estigué treballant fins a la seua mort.

Godofredo faltà en la Clínica de la Fe de Valéncia, el 10 d'octubre de 1974, despuix de sofrir un accident junt a la seua dòna, Julia, en Castelló.

Llabor professional[editar | editar còdic]

Com artesà[editar | editar còdic]

La seua vida professional es va desenrollar en L'Alcora. Godofredo Buenosaires va començar en el món laboral a l'edat d'onze anys, en una fusteria. Posteriorment, va ingressar com a aprenent en un taller d'art religiós. Despuix d'una parada de tres anys durant la Primera Guerra Mundial en el que va ser destinat a un campament d'artilleria en Valéncia, va conseguir en l'any 1924 obrir un taller propi. En 1948 fon contractat per Manuel Benedito per a que fora el director artístic de Luso-Española de Porcelanas (Bidasoa), Irún. En 1949 Benedito li demanà que buscara un escultor i Godofredo contractà a Tomás Colón que estigué quatre anys en la fàbrica.

Com a docent[editar | editar còdic]

És va traslladar a Madrit per a dirigir l'Escola de Ceràmica. A últims de decembre de l'any 1939 s'incorporà a la fàbrica del Reverent Félix Granda en Madrit, des d'on passà a la fàbrica del Comte d'Aranda de l'Alcora. Va impartir classes de ceràmica en distintes institucions, com l'Escola Sindical de Formació Professional d'Irún, en l'escola de les Fàbriques de L'Alcora i en la Real Fàbrica del Bidasoa, Porcelanas Bidasoa.

En l'any 1956 se formà l'Escola Patronal de Sant Sebastià en classes de ceràmica i vidre, la qual fon visitada pel príncip Joan Carles, que despuix seria el rei d'Espanya (Joan Carles I), el seu germà i el seu cosí, Alfonso de Borbón Dempierre.

Premis[editar | editar còdic]

Els premis que va rebre l'artiste varen ser variats. Va obtindre la primera medalla en l'exposició de Belles Arts de Madrit en l'any 1924, en la seua especialitat de ceràmica. Medalla d'argent en l'Exposició Universal de Barcelona de 1929, el Premi de Ceràmica i Vidre del Conservatori d'Arts i Oficis de París en 1923, distintes medalles rebudes en la Nacional Decorativa i la d'Artesà distinguit en l'any 1973.

En l'any 1923, guanyà la Medalla d'argent de l'Exposició del Moble i Decoració d'Interiors celebrada en el Castell de Montjuich de Barcelona, premi que li fon entregat personalment pel rei Alfons XIII.

En 1946 guanyà en Castelló la primera medalla de ceràmica de l'Exposició d'Artesania.

Reconeiximents[editar | editar còdic]

El 25 de febrer de 1991, l'Ajuntament de Castelló de la Plana va acordar nomenar com a carrer del Ceramiste Godofredo Buenosaires al que està situat entre l'Avinguda de Casalduch i la de Ferrando el Catòlic de la ciutat de la Plana.

Referències[editar | editar còdic]

  • Godofredo Buenosaires en Irún (Castelló al mes, decembre de 2015).

Enllaços externs[editar | editar còdic]