Diferència entre les revisions de "Enrique Galarza Moreno"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Llínea 14: Llínea 14:
  
 
* [http://cristodelcalvarioycristodelperdon.blogspot.com/2013/01/enrique-galarza-moreno-escultor.html Enrique Galarza Moreno, escultor del Cristo del Calvario de Orihuela y del Cristo del Perdón de Velez Rubio (su reflejo) - Cristo del calvario y Cristo del perdón]
 
* [http://cristodelcalvarioycristodelperdon.blogspot.com/2013/01/enrique-galarza-moreno-escultor.html Enrique Galarza Moreno, escultor del Cristo del Calvario de Orihuela y del Cristo del Perdón de Velez Rubio (su reflejo) - Cristo del calvario y Cristo del perdón]
 +
 +
[[Categoria:Biografies]]
 +
[[Categoria:Valencians]]
 +
[[Categoria:Escultors valencians]]

Revisió de 17:52 8 jul 2018

Enrique Galarza Moreno (Grau de Valéncia, 27 de setembre de 1896 - 2000) fon un escultor valencià.

Biografia

Enrique Galarza naixqué en el barri del Enguerino en el si d'una família humilt. Fon el quint de sis germans del matrimoni format per Francisco Galarza Esquerre, que fon guàrdia civil, i Carmen Moreno Oliva. Quedà orfe de pare quan tenia només dos anys, tenint que treballar de ben menut. Fon internat en el Colege d'Òrfens Sant Joan de Deu de la Malvarrosa a on passà dos anys i mes tart en la Misericòrdia a on estava internat el seu germà Fernando. En els seu deu anys d'hospici manifestà la seua afició al dibuix.

Acabat l'hospici comença a assistir a l'escola del Grau a on el mestre D. Antonio, gran aficionat a les Belles Arts actuarà com a catalanisador i dinamisador d'Enrique, participant en l'Exposició Regional Valenciana de 1909. En aquella época inicia una gran amistt en Ramón Mateu Montesinos i comença a assistir a l'Escola de Belles Arts de Sant Carles.

En només tretze anys comença com a aprenent en el taller de Venancio Marcos, en el carrer Cavallers, a on treballava com a oficial Joaquín Climent, rebent d'ell la major part dels coneiximents. Als setze anys entra a treballar en el taller de José María Ponsoda treballant junt a Carmelo Vicent i Julio Belloch, assistint a les classes de modelat en l'Escola d'Oficis i Superior de Belles Arts que impartien Francisco Claret i José Aixa. Allí despertà la seua admiració per l'escultor valencià Ignaci Vergara que sempre havia admirat i el considerava com el més genial dels escultors. Formà part del grup Juventud Artística que impulsà Sorolla i participà en el Círcul de Belles Arts.

Als vint anys se trasllada a Saragossa, a petició del mestre Antonio Pérez, per a treballar en un altar barroc, estigué uns catorze mesos. Ya com a oficial i de forma temporal, passà pel taller de Francisco Pablo, en el carrer d'Alboraya. Com a oficial de primera se trasllada al taller de Pío Mollar, sent nomenat, en aquell temps, president del Gremi d'Escultors, associat a la Societat Obrera Sant Vicent Ferrer. Ocupant eixe càrrec passà a dispondre de més temps lliure i a rebre encàrrecs particulars, de manera que s'instalà en El Cabanyal. Al conéixer a la que sería la seua dòna, Concepción Tarazona Sanchis, natural de Picassent, instalaria el seu taller en Valéncia.

Referències