Diferència entre les revisions de "Artur Ahuir"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Pàgina nova, en el contingut: «'''Artur Ahuir i López''' (València, 1965) és un filòlec i professor d'ensenyança mijà valencià. Acadèmic de l'[[Acadèmia Val...».)
 
Llínea 1: Llínea 1:
'''Artur Ahuir i López''' ([[València]], [[1965]]) és un filòlec i professor d'ensenyança mijà [[País Valencià|valencià]]. Acadèmic de l'[[Acadèmia Valenciana de la Llengua]] a on s'integra a les seccions de gramàtica, lexicografia i assessorament llingüístic. Fon membre de la Secció de Llengua i Lliteratura de la [[Real Acadèmia de Cultura Valenciana]], i en anterioritat ha segut president de les Joventuts de [[Lo Rat Penat]] i membre de la Junta de Govern d'esta mateixa entitat (1988-1992).
+
'''Artur Ahuir i López''' ([[València]], [[1965]]) és un filòlec i professor d'ensenyança mijà [[Comunitat Valenciana|valencià]]. Acadèmic de l'[[Acadèmia Valenciana de la Llengua]] a on s'integra en les seccions de gramàtica, lexicografia i assessorament llingüístic. Fon membre de la Secció de Llengua i Lliteratura de la [[Real Acadèmia de Cultura Valenciana]] de la qual ixqué a l'ingressar en l'[[AVLL]], i en anterioritat fon president de les Joventuts de [[Lo Rat Penat]], formant part de la Junta de Govern d'esta mateixa entitat (1988-1992) i membre del [[Grup d'Accio Valencianista]] en la seua joventut.
  
Artur Ahuir s'ha destacat com un estudiós de la història de la lliteratura i de l'época medieval; és un ferm defensor del [[secessionisme lingüístic valencià]], teoria que rebutja la unitat lingüística del [[Llengua valenciana|valencià]] i el [[català]].<ref>{{es}} [http://www.abc.es/hemeroteca/historico-03-01-2005/abc/Valencia/artur-ahuir--la-avl-no-puede-dictaminar-para-una-minoria-elitista-y-dar-de-lado-a-la-mayoria-social_9631271079416.html Artur Ahuir:"L'AVL no pot dictaminar per una minoria elitista i donar l'esquena a la majoria social"], a el [[diari ABC]] de 03/01/2005.</ref> És director literari de la col·lecció "Clàssics valencians" de l'[[Editorial l'Oronella]], i de "l'Olleta de poesia", i assessor de la col·lecció "l'Alfardó"; totes de caire [[blaver]].
+
Artur Ahuir s'ha destacat com un estudiós de la història de la lliteratura i de l'época migeval valenciana; fon en son dia un ferm defensor del [[valencianisme llingüístic]], que rebuja l'unitat llingüística del [[Llengua valenciana|valencià]] i el [[català]].<ref> [http://www.abc.es/hemeroteca/historico-03-01-2005/abc/Valencia/artur-ahuir--la-avl-no-puede-dictaminar-para-una-minoria-elitista-y-dar-de-lado-a-la-mayoria-social_9631271079416.html Artur Ahuir: "L'AVL no pot dictaminar per a una minoria elitista i donar l'esquena a la majoria social"], en el [[diari ABC]] de 03/01/2005.</ref> per a mes tart i per sorpresa, passar a defendre teories de [[tercera via]] i abandonar les teories [[valencianistes]] a l'entrar en l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. Fon també director lliterari de la colecció "Clàssics valencians" de l'[[Editorial l'Oronella]], i de "l'Olleta de poesia", i assessor de la colecció "l'Alfardó".
  
 
== Obra ==
 
== Obra ==
En el camp de l'investigació literaria destaquen:
+
En el camp de l'investigació lliterària destaquen:
 
* "L'obra poètica del valencià Gilabert de Próxita" (1991), Premi Jaume Roig d'Investigació.
 
* "L'obra poètica del valencià Gilabert de Próxita" (1991), Premi Jaume Roig d'Investigació.
 
* "Ausias March. Antologia" (1993).
 
* "Ausias March. Antologia" (1993).
Llínea 12: Llínea 12:
 
* "Referències mitològiques i animalístiques en l'obra d'Ausias March"
 
* "Referències mitològiques i animalístiques en l'obra d'Ausias March"
  
En col·laboració amb [[Alícia Palazón]] ha publicat una "''Història de la Lliteratura en Llengua Valenciana''", en dos volums, i una extensa "Història de la Literatura Valenciana", en huit volums, que durà a terme la [[Diputació de València]].
+
En colaboració en [[Alícia Palazón]] ha publicat una "''Història de la Lliteratura en Llengua Valenciana''", en dos volums, i una extensa "Història de la Lliteratura Valenciana", en huit volums, que durà a terme la [[Diputació de Valéncia]].
  
També ha publicat obres litraries com:
+
També ha publicat obres lliteràries com:
 
* "A espentes del silenci"
 
* "A espentes del silenci"
 
* "De lletres i rent"
 
* "De lletres i rent"
Llínea 22: Llínea 22:
  
 
== Premis ==
 
== Premis ==
Està en possessió de diverses Flors Naturals en els anys 1992, 1993 i 1994, del [[Premi Ciutat de València de Poesia]] i del guardó ''Escritor de l'Any'', atorgat per l'[[Associació d'Escritors en Llengua Valenciana]].  
+
Està en possessió de diverses Flors Naturals en els anys 1992, 1993 i 1994, del [[Premi Ciutat de Valéncia de Poesia]] i del guardó ''Escritor de l'Any'', otorgat per l'[[Associació d'Escritors en Llengua Valenciana]].  
  
 
== Referències ==
 
== Referències ==
 
<references />
 
<references />
* [http://www.avl.gva.es/academics_ahuir.htm Biografia a la web de l'AVL]
+
* [http://www.avl.gva.es/academics_ahuir.htm Biografia en la web de l'AVL]
  
 
[[Categoria:Valencians de la ciutat de València]]  
 
[[Categoria:Valencians de la ciutat de València]]  
 
[[Categoria:Filòlecs valencians]]
 
[[Categoria:Filòlecs valencians]]
 
[[Categoria:Escritors valencians]]
 
[[Categoria:Escritors valencians]]
[[Categoria:Acadèmics de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua]]
+
[[Categoria:Acadèmics AVLL]]

Revisió de 01:39 13 maig 2010

Artur Ahuir i López (València, 1965) és un filòlec i professor d'ensenyança mijà valencià. Acadèmic de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua a on s'integra en les seccions de gramàtica, lexicografia i assessorament llingüístic. Fon membre de la Secció de Llengua i Lliteratura de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana de la qual ixqué a l'ingressar en l'AVLL, i en anterioritat fon president de les Joventuts de Lo Rat Penat, formant part de la Junta de Govern d'esta mateixa entitat (1988-1992) i membre del Grup d'Accio Valencianista en la seua joventut.

Artur Ahuir s'ha destacat com un estudiós de la història de la lliteratura i de l'época migeval valenciana; fon en son dia un ferm defensor del valencianisme llingüístic, que rebuja l'unitat llingüística del valencià i el català.[1] per a mes tart i per sorpresa, passar a defendre teories de tercera via i abandonar les teories valencianistes a l'entrar en l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. Fon també director lliterari de la colecció "Clàssics valencians" de l'Editorial l'Oronella, i de "l'Olleta de poesia", i assessor de la colecció "l'Alfardó".

Obra

En el camp de l'investigació lliterària destaquen:

  • "L'obra poètica del valencià Gilabert de Próxita" (1991), Premi Jaume Roig d'Investigació.
  • "Ausias March. Antologia" (1993).
  • "Iniciació a Ausias March" (1994).
  • "Antologia de la poesia patriòtica valenciana 1808-1996" (1996), junt a Voro López.
  • "Les proses profanes de Roïç de Corella"
  • "Referències mitològiques i animalístiques en l'obra d'Ausias March"

En colaboració en Alícia Palazón ha publicat una "Història de la Lliteratura en Llengua Valenciana", en dos volums, i una extensa "Història de la Lliteratura Valenciana", en huit volums, que durà a terme la Diputació de Valéncia.

També ha publicat obres lliteràries com:

  • "A espentes del silenci"
  • "De lletres i rent"
  • "De set en set"
  • "Narrativa valenciana de postguerra"
  • "Llibre de vicis"

Premis

Està en possessió de diverses Flors Naturals en els anys 1992, 1993 i 1994, del Premi Ciutat de Valéncia de Poesia i del guardó Escritor de l'Any, otorgat per l'Associació d'Escritors en Llengua Valenciana.

Referències