Manuel Soler i Bahilo

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Manuel Soler i Bahilo
Msbahilo.jpg
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Ingenier agrònom
Naiximent: 1967
Lloc de naiximent: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció: 2009
Lloc de defunció: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya

Manuel Soler i Bahilo, conegut pels amics com a Manolo Soler (Valéncia, 1967 - † 2 de novembre de 2009). Ingenier agrònom de professió, empresari, escritor i intelectual valencianiste.

Biografia[editar | editar còdic]

Manolo Soler fon un ser humà de bondat i generositat. La seua família estava formada junt a la seua dòna, Silvia, i sa filla, Sara. Manolo Soler tenía una chicoteta empresa de jardineria i producció de plantes. Dedicant especial atenció als seus empleats, jóvens en alguna discapacitat.

Tot eixe amor cap als demés, i el que professava a la seua Terra Valenciana, els va saber compaginar en una visió crítica i una gran capacitat d'anàlisis, constatant cóm, dia a dia, el Poble Valencià patix una manipulació de la seua identitat que el conduïx cap a un estat de servitut-esclavitut respecte a la classe política dirigent, i a un control de la població eixercit des dels mijos de comunicació i per mig de les polítiques educatives i d'ingenieria social.

D'esta inquietut naixqueren proyectes valencianistes com Acció Regne de Valéncia (ARV), una associació de debat social, econòmic i cultural, i Empresaris Valencians Autònoms (EVA), i una breu participació a nivell polític, encara que, decepcionat per esta classe d'estructures, tenia en ment activar un moviment polític que vinguera a superar els defectes dels actuals partits.

Manolo Soler va militar en son dia en Unió Valenciana i Coalició Valenciana i va ser membre del Consell Foral ostentant les responsabilitats de la secretaria d'Agricultura i Mig Ambient. També va pertànyer a l'associació cultural valencianista de la Plataforma Jovenil Valencianista (PJV).

La PJV publicà, el 2 de novembre de l'any 2013, la següent reflexió de Manolo Soler:

Pero cuideu-vos, perque el cami sera perillos, i no ya per les persones que nos facen el mal, sino per aquelles que s'assentaran a vore lo que passa. I si en eixe llarc caminar vos qüestioneu si realment val la pena lluitar per este Poble, o si realment este vol salvar-se, feu-ho encara que siga per vosatros mateixos i per la vostra dignitat, puix es el vostre dret i el vostre deure. I si per aço encara s'atrevixen a dir que estem folls, tingau present que la follia està proxima a la genialitat, i que tots els genis foren presos per folls fins que demostraren que la seua follia era possible.
Manolo Soler i Bahilo

Desgraciadament, estes i unes atres iniciatives no tingué temps de vore-les realisades.

Portada del llibre

Obra[editar | editar còdic]

La publicació del seu llibre ¡Desperta, Valencia! fon editat a títul pòstum. Un grup de persones, amics de Manolo Soler, donat que l'obra estava pràcticament acabada, s'oferiren a ordenar-la i fer les revisions i comprovacions corresponents. L'editorial Mosseguello, agraïx l'especial colaboració de Juli Moreno, Josep Peiró, Ricart Pla, Xavier Robles i Agustí Zacarés.

Totes les grans civilisacions han seguit el mateix cami:

De l'esclavitut a la llibertat.

De la llibertat a l'abundancia.

De l'abundancia a l'autocomplaença.

De la complaença a l'apatia.

De l'apatia de nou a l'esclavitut.

Si volem ser una excepcio en l'historia, s'ha de trencar el circul, perque aquells que obliden el seu passat estan condenats a repertir-lo.
¡Desperta, Valencia! Claus per a entendre i regenerar la societat valenciana (Edicions Mosseguello, Castelló, 2012), per Manuel Soler i Bahilo
Devem, puix, fer-nos presents en este moment mes urgentment que mai, a fi d'evitar un refredament letal, o la tranquilisadora dilucio en el gradualisme. Es l'hora d'eixir del fosc transitar cap al no ser, per a passar a l'allumenat cami de l'autoafirmacio del nostre ser; i ara, mes que mai, despres de la gran debacle social i politica, hem d'afirmar que el dia de hui no es la fi, sino el principi.
¡Desperta, Valencia! Claus per a entendre i regenerar la societat valenciana (Edicions Mosseguello, Castelló, 2012), per Manuel Soler i Bahilo

Reconeiximents[editar | editar còdic]

Cites[editar | editar còdic]

Algunes frases de Manolo Soler:

  • El despertar d'un poble tan enganyat i reprimit com el nostre ha de ser vigorós, pero no violent
  • No intentes canviar el món sancer conformat en canviar el món del teu costat
  • Possiblement este víncul d'un destí comú, segurament este víncul d'objectius comuns, puga ensenyar-nos a treballar en entusiasme, curar-nos mútuament les ferides i convertir-nos, una atra vegada, en germans i compatriotes de sentiment.
  • Si lluitem per mínims nos quedarem en res..... hem de lluitar per màxims per a poder conseguir alguna cosa com a valencians, per mínims s´ha treballat en el passat i ya hem vist com nos ha anat.
  • Creure en la Patria Valenciana i defendre-la, com si d'u mateix es tractara.

Sobre la llengua valenciana[editar | editar còdic]

[...] la llengua valenciana es molt mes evolucionada que unes atres de la mateixa familia, per la qual cosa deuriem d’evitar empobrir-la, potenciant el seu us des d’una coherent llibertat de catedra, pero mantenint reconeguda com a unica normativa cohesionadora aquella que naixque fruit del consens i fon reconeguda oficialment: les Normes d’El Puig. I est estatus s’haura de mantindre fins a que siguen recuperats els ambits formals i se puga treballar en un constructiu dialec que millore, actualise, afigga,… tot lo que se considere precis i que siga necessari fer, atenent als autentics usuaris i estudiosos de la nostra Llengua Valenciana, a fi de garantisar la seua continuïtat i independencia. [...]
¡Desperta, Valencia! Claus per a entendre i regenerar la societat valenciana' (Edicions Mosseguello, Castelló, 2012), per Manuel Soler i Bahilo

Vore també[editar | editar còdic]

Bibliografia[editar | editar còdic]

  • SOLER I BAHILO, Manuel. ¡Desperta, Valencia! Claus per a entendre i regenerar la societat valenciana (Valéncia, 2012). Edicions Mosseguello, C.B. ISBN: 978-84-940548-0-8.

Enllaços externs[editar | editar còdic]