Magnòlia
La Magnòlia és un gran gènero de plantes en flors. Conta en unes 210 espècies. Magnòlia grandiflora és la magnòlia per excelència dins la subclasse Magnolioideae de la família Magnoliaceae.
La distribució natural d'este gènero té una distribució disjunta, en un centre principal a l'est i sur-est d'Àsia i un centre secundari a l'est de Nort Amèrica, les Antilles occidentals i algunes espècies en Amèrica del Sur.
Taxonomia[editar | editar còdic]
El gènero du este nom en honor a Pierre Magnol, botànic de Montpeller (França). La primera espècie identificada d'este gènero va ser M. virginiana, trobada per uns misioners enviats a Norteamérica en la década de 1680. També allí es va trobar M. grandiflora, ya en el sigle XVIII.
Evolució[editar | editar còdic]
Magnòlia és un gènero antic. Va evolucionar abans de que aparegueren les abelles i les flors s'adaptaren a la polinisació per coleòpters. Per això les flors de Magnolia són resistents a les mossegades d'estos insectes. Espècies fòssils de M. acuminata daten de fa 20 millons d'anys, i plantes de la família Magnoliaceae daten de fa 95 millons d'anys. Un atre aspecte primitiu de les magnolies és el de no tindre diferenciats els sépals dels pétals.
Utilisació[editar | editar còdic]
El gènero Magnolia té interés en jardineria. També s'han fet híbrits en molt d'èxit. En algunes parts del Japó es fan servir les fulles de magnolies com plats per a menjar. Com a medicinal M. officinalis s'ha fet servir en la medicina chinesca tradicional. L'escorça conté compostos polifenòlics d'interés en el tractament de l'ansietat. També s'usen en pastes dentífriques contra la càries i la peridontitis dental.
Galeria fotogràfica[editar | editar còdic]
Referències[editar | editar còdic]
- Classification used by the Magnolia Society
- Colmeiro, Miguel: «Diccionario de los diversos nombres vulgares de muchas plantas usuales ó notables del antiguo y nuevo mundo», Madrid, 1871.
- «Magnolia pacifica». World Checklist of Selected Plant Families
- Magnolia sinica en PlantList
- «Magnolia sinica». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden
- Sinónimos en Kew
Bibliografia[editar | editar còdic]
- Halls, L. K. 1977. Southern magnolia/Magnolia grandiflora L. In Southern fruit-producing woody plants used by wildlife. p. 196-197. USDA Forest Service, General Technical Report SO-16. Southern Forest Experiment Station, New Orleans, LA.
- «Magnolia grandiflora». Arbolapp Canarias - Guía de árboles silvestres del archipiélago canario
- «Magnolia grandiflora». World Checklist of Selected Plant Families
- Vazquez-G., J. A. 1994. Magnolia (Magnoliaceae) in Mexico and Central America. Brittonia 46(1): 1–23.
- Vázquez G., J. A., S. Carvajal & L. H. L. 2002. Magnolia pugana (Magnoliaceae): una nueva combinación en el complejo M. pacifica. Novon 12(1): 137–141.
Enllaços externs[editar | editar còdic]
- Wikimedia Commons alberga contingut multimèdia sobre Magnòlia.
- Wikispecies té un artícul sobre Magnòlia.
- «Magnòlia». Diccionari General de la Llengua Valenciana . Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV).