Zoologia

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Taula de Linné del regne animal, en la seua obra Systema Naturae (1758)

La zoologia (compost de zoo- i del grec -λογία, tractat) és la ciència que estudia als animals.[1]

L'interés de l'home pels animals i per la gran diversitat de les seues formes va començar en l'antiguetat. En Grècia, en el sigle IV a. C., Aristòtil va descriure numeroses espècies i va realisar un esbós de classificació del regne animal; pero moltes de les seues conclusions carien de rigor científic puix no estaven basades en l'experimentació.

En el Renaiximent, les investigacions zoològiques varen adoptar caràcter verdaderament científic, i es varen rebujar algunes teories aristotèliques i molts conceptes fantasiosos sostinguts fins a llavors. La invenció del microscopi per l'holandés Anton van Leeuwenhoek va permetre abordar l'estudi dels teixits dels animals i de sers fins a llavors desconeguts perque eren massa chicotets per a ser observats a simple vista: els microbis o microorganismes.

Ya alvançat el sigle XVIII, el suec Carl von Linné va ser el primer en encarar una classificació sistemàtica dels animals i les plantes. La seua obra va ser continuada pel naturaliste francés Georges Cuvier. En 1859 Charles Darwin va donar a conéixer la seua teoria de l'evolució de les espècies, que va significar un gran aporte als estudis zoològics.

Referències