Ernest Urtasun

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Ernest Urtasun Domènech
Ernest Urtasun
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Economiste, diplomàtic i polític.
Naiximent: 27 de giner de 1982
Lloc de naiximent: Barcelona, Catalunya, Espanya
Defunció:
Lloc de defunció:

Ernest Urtasun Domènech (Barcelona, 27 de giner de 1982) és un economiste, diplomàtic i polític espanyol d'ideologia comunista, actual ministre de Cultura i portaveu del partit polític Sumar.

Entre els anys 2014 i 2023 fon diputat del Parlament Europeu com a part de les llistes de l'Esquerra Plural i posteriorment Catalunya en Comú, sent en la seua última etapa vicepresident del Grup dels Verdes/Aliança Lliure Europea. Des de març de 2016 fins a 2019 fon portaveu d'Iniciativa per Catalunya Verds, i actualment és membre del Consell Nacional d'Esquerra Verda i portaveu de la coalició Sumar, liderada per Yolanda Díaz. En la XV llegislatura fon nomenat ministre de Cultura del Govern d'Espanya.

Biografia

Ernest Urtasun naixqué en la ciutat de Barcelona, el 27 de giner de 1982, en una família d'orige navarrés. Estudià en el Liceu Francés de Barcelona, un colege francés privat.

En l'any 1997 va escomençar a militar en l'organisació Joves d'Esquerra Verda, a on va aplegar a ser membre de l'equip coordinador, responsable de relacions internacionals i coordinador de Barcelona. El seu precoç interés per la política va poder vore's influït per l'activisme dels seus pares, militants del PSUC. Aixina mateix és net de Jesús Urtasun Sarasíbar, destacat falangiste navarrés, naixcut en Estella, i combatent pel bando nacional en la Guerra civil espanyola, en la que resultà ferit en 1937 i per lo que va obtindre de mans de Francisco Franco la Medalla de Sofriment per la Pàtria i una pensió vitalícia a càrrec de l'Estat.

Es llicencià en Economia per l'Universitat Autònoma de Barcelona. Posteriorment va realisar un postgrau en Relacions internacionals en l'Universitat de Barcelona. Durant la seua época universitària, va participar en Acció Jove-CCOO i en el Moviment d'Estudiants Progressistes de la UAB.

Va coordinar les delegacions de ICV en els Fòrums Socials Europeus de Florència (2002), París (2003) i Londres (2004). També fon portaveu dels Jóvens Verts Europeus i fon membre del Bureau del Fòrum Europeu de la Joventut, representant a l'organisació en el Cim del Clima de Copenhague en 2009.

En l'any 2010, Urtasun aprovà les oposicions i entrà en la carrera diplomàtica a on ha assumit diferents responsabilitats en el Ministeri d'Assunts Exteriors i Cooperació, entre elles, la de conseller diplomàtic del secretari general de l'Unió per al Mediterràneu. En 2014, va solicitar una excedència de la carrera diplomàtica per a poder centrar-se en la seua carrera política.5​

És membre del sindicat Comissions Obreres de Catalunya (CC. OO.).

Trayectòria política

En 2003 i 2007, Ernest Urtasun fon número dos de la llista de ICV en les eleccions municipals de Barcelona i, en 2004, ocupà el mateix lloc en la primera llista que va encapçalar Raül Romeva en les eleccions europees. En eixos comicis, Romeva fon elegit eurodiputat i Urtasun passà a treballar com a assessor seu en el Parlament Europeu entre 2004 i 2009.

En l'any 2007 va assumir la responsabilitat de les relacions internacionals de ICV i va coordinar junt a Jordi Guillot, llavors secretari general del partit l'ingrés de ICV en el Partit Vert Europeu. En 2009 fon el número 2 de la llista de ICV al Parlament Europeu pero tampoc va conseguir escan, moment en que va decidir centrar-se temporalment en la seua carrera diplomàtica.

En les eleccions europees de 2014, fon designat cap de llista pel seu partit, ocupant el tercer lloc en la llista de l'Esquerra Plural. Fon elegit eurodiputat i es va integrar en el Grup dels Verts/ALE. Fon vicepresident de l'Assamblea Parlamentària Euro-Llatinoamericana, membre de la Comissió d'Assunts Econòmics i Monetaris (ECON), membre i coordinador de la Comissió de Drets de les Dònes i Igualtat de Gènero i membre suplent de la Comissió d'Assunts Exteriors. Durant la llegislatura, també es va integrar en algunes comissions especials creades ad hoc com la Comissió especial sobre Tax Rulings (TAXE 1 i 2) i la Comissió d'Investigació sobre els Papers de Panamà (PANA).

Des de març de 2016 fins a 2019 fon portaveu d'Iniciativa per Catalunya Verds, i actualment és membre del Consell Nacional d'Esquerra Verda i portaveu de la coalició Sumar, liderada per Yolanda Díaz.

Despuix de l'acort de govern entre el Partit Socialiste Obrer Espanyol i Sumar, el president del Govern, Pedro Sánchez, el va propondre com a ministre de Cultura. Despuix de ser nomenat pel rei Felip VI, va prendre possessió del càrrec al sendemà en el Palau de la Sarsuela. El seu nomenament va supondre la cessació com a eurodiputat, per incompatibilitat.

Notícies en prensa

El ministro de Cultura presume ante Rufián de que el Gobierno financia el catalanismo en Valencia. Ernest Urtasun asegura a la pregunta del portavoz de ERC de "proteger el catalán" que está dando dinero a entidades catalanistas como Acció Cultural del País Valencià contra las políticas del PP.
(Es Diario, 11.9.2024)

Enllaços externs

Commons