Administració autonòmica

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 08:53 12 oct 2016 per EirVal (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «La '''administració autonòmica''' és un tipo de administració territorial, és dir, que té com a element fonamental un dema...»)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca

La administració autonòmica és un tipo de administració territorial, és dir, que té com a element fonamental un territori determinat, en el que desplega els seus competències, denominat Comunitat Autònoma, la qual cosa fa que este tipo d'administració siga pròpia de Espanya, ya que només en este país existix aquella divisió territorial.

L'administració autonòmica té un nivell competencial molt ampli, basat en la descentralisació de l'estat o a través de l'estat de les autonomies. Sobre el nivell de competències, no són sempre les mateixes, i es regulen en cada Estatut d'autonomia per a cada Comunitat Autònoma, fent que en alguns casos el nivell de competències siga superior que els de un Estat federat.

Cal tindre també en conte que la Comunitat Autònoma té el seu propi orgue llegislatiu, i que l'administració autonòmica deu comportar-se davant ell com qualsevol un atre poder eixecutiu, respectant les normes emanades pel seu Parlament autonòmic.

En la Constitución Española está regulado en el Capítulo Tercero, titulado “de las Comunidades Autónomas”. Artículos del 143 á 158.

Y en el Artículo 2: “La Constitución se fundamenta en la indisoluble unidad de la Nación española, patria común e indivisible de todos los españoles, y reconoce y garantiza el derecho a la autonomía de las nacionalidades y regiones que la integran y la solidaridad entre todas ellas”

Dicho articulado regula desde la forma de creación y autorización, elaboración de sus estatutos, las competencias transferidas a las Comunidades Autónomas, las propias del Estado, sus recursos y su financiación.

Véase también

Categoría:Administración Pública descentralizada