Ángeles Glòria Marcos Martí
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Política.
Naiximent: 8 d'abril de 1950
Lloc de naiximent: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció:
Lloc de defunció:

Ángeles Glòria Marcos Martí, coneguda popularment com a Glòria Marcos (Valéncia, 8 d'abril de 1950) és una política valenciana. Fon la Coordinadora General d'Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) entre decembre de 2003 i març de 2009, i diputada en les Corts des de l'any 2007 fins a l'any 2009, en que va passar a dirigir l'Institut d'Estudis Polítics.

BiografiaEditar

Glòria Marcos és llicenciada en Filosofia i Lletres i ha segut professora de Geografia i Història en varis instituts de Formació Professional (Valéncia, Port de Sagunt, Quart de Poblet i Burjassot).

Participà activament en les reivindicacions del professorat fins a la creació de la Federació d'Ensenyança de Comissions Obreres (CCOO), a la qual es va afiliar en l'any 1978 i fon secretària d'Acció Sindical des de 1987 fins a 1991. Fon presidenta de la Junta de Personal de Centres Docents no Universitaris de la província de Valéncia des de l'any 1987 fins a l'any 1990.

Fon diputada autonòmica de EUPV durant dos llegislatures, des de 1991 fins a 1999. Va pertànyer al Consell d'Administració de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) des de 1999 fins a 2007 a proposta del seu partit polític, EUPV.

Pertany al Consell Polític Federal i a la presidència federal d'Esquerra Unida.

En les eleccions autonòmiques de l'any 2007 fon la candidata a la presidència de la Generalitat Valenciana per la coalició nacionalista i d'esquerres Compromís pel País Valencià, sent elegida diputada per la província de Valéncia. Els sèt diputats elegits en les llistes de la coalició varen formar un grup parlamentari del que Marcos fon elegida portaveu. No obstant, en juliol de l'any 2007 es va obrir una profunda crisis en motiu de l'elecció de representants al Consell d'Administració de RTVV. Mentres des de EUPV es proponia a Amadeu Sanchis, candidat de EUPV a l'Ajuntament de Valéncia que va quedar sense representació en el consistori, a tenor dels pactes previs pels quals este càrrec corresponia a EUPV, el Bloc i el restant de socis de Compromís es decantava pel sociòlec Rafael Xambó. Poc despuix, els dos diputats del Bloc i les diputades de EUPV pertanyents a la corrent interna Esquerra i País, Mònica Oltra i Mireia Mollà, varen destituir a Marcos i varen designar a Oltra com a síndic. Finalment, en novembre de l'any 2008 es va tramitar en Corts l'expulsió de Glòria Marcos del grup parlamentari per "les seues declaracions i actuacions contràries als interessos del grup i vexatòries contra els seus integrants". Paralelament, els atres dos diputats de EU varen demanar que se'ls incloguera també ad ells en el grup de no-adscrits, en lo que el grup va quedar reduït a quatre diputats: dos del Bloc i dos de IPV.

El 8 de març de 2009 fon succeïda com a coordinadora general de EUPV per Marga Sanz, secretària general del Partit Comuniste del País Valencià (PCPV). Ademés, Marcos va anunciar que cediria a Sanz el seu escan en les Corts Valencianes en setembre, per a passar a dirigir l'Institut d'Estudis Polítics, una nova fundació per a promoure el debat social i els valors de l'esquerra.

Enllaços externsEditar