Prensa

Revisió de 19:24 1 gin 2015 per Chabi (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «La '''prensa''' (també nomenada '''prensa escrita''') és el conjunt de publicacions impreses en paper en una certa periodicitat([[dia|dià...».)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)

La prensa (també nomenada prensa escrita) és el conjunt de publicacions impreses en paper en una certa periodicitat(diària, semanal, mensual, anual)destinades, bàsicament, a difondre informació de diferentstipo. La informació continguda a la prensa pot ser d'actualitat,històrica, generalista o relativa a un àmbit concret de la vida, odestinada a l'entreteniment (còmics o passatemps). Podemdistinguir la nomenada prensa diària (diaris), impresa en papereconòmic i sovint en blanc i negre (en una única tinta,habitualment negra); i les revistes, que tenen,normalment, periodicitat semanal o mensual i que estan impreses enpaper d'alta qualitat i en fotografies en color debona qualitat. La prensa existix des de l'aparició de laimprenta, sent el primer mijàde comunicació de masses i el vehícul original delperiodisme.


Encara que la informació siga la seua funció més destacada, la prensa periòdica posseïx, com tot mijà de comunicació, les funcions d'informar,persuadir, promoure, formar opinió, educar i entretindre(habitualment resumides en la triada informar, formar i entretindre).

La prensa d'informació general acostuma a publicar artículs sobre els acontenyiments polítics locals, nacionals i internacionals, sobre personalitats, delinqüència, economia i negocis, entreteniment, societat i deports. La majoria dels diaris tradicionals també desposen d'una pàgina que conté l'editorial escrita per l'editor que expressal'opinió de l'empresa i columnes que expressen les opinionspersonals dels seus autors. Este tipo de prensa s'ha finançattradicionalment en les subscripcions i lapublicitat. Des de fa uns anys, la prensa té dos manifestacions bendiferenciades: la prensa gratuïta i la de pagament. Lapossibilitat de rebre informació en directe, primer a través de laràdio i la televisió, i des de finals del segle XX perinternet (periodisme digital), ha acabat suprimint ladiferència que hi havia entre la prensa matutina i la prensavespertina, que es venia al matí i a la tarda respectivament.