Jagants i cabuts

Revisió de 18:02 29 oct 2024 per Jose2 (Discussió | contribucions)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Jagants i Cabuts d'Ontinyent

Els jagants i cabuts o jagants i nanos són una tradició popular celebrada en moltes festes locals d'Europa occidental i Amèrica Llatina. La tradició consistix en fer desfilar certes figures ballant i animant, els jagants, o perseguint a la gent que acodix a la celebració, els cabuts són també nomenats en les poblacions valencianes nanos.

Jagants de Castelló

JagantsEditar

Els jagants són figures de varis metros d'altura portats per una persona. El portador fa girar i ballar el jagant al són d'una banda popular de música. Generalment els jagants desfilen en parelles de jagant i jaganta. Lo més habitual és que les figures representen arquetips populars o figures històriques de rellevància local.

Les figures estan realisades en cartó-pedra, polièster o fibra de vidre en un armassó de fusta, ferro o alumini que es cobrix en amplis robages. Els jagants, són nomenats de diferents maneres en Espanya gigantones o gigantillas en Santander, per eixemple, tenen una altura desproporcionada, creant un efecte de noblea.

Cabuts o nanosEditar

Mentres que en els cabuts (també nomenats en algunes parts d'Espanya kilikis), de menor altura, es destaca la proporció del cap, donant un efecte més còmic.

CavalletsEditar

També existixen els cavallets (nomenats zaldikos en Navarra i el País Vasc), personages mitat cavall (el cap, part del disfràs) mitat humà (restant del cos).

Tradició valencianaEditar

És costum i tradició del Regne de Valéncia traure els jagants i cabuts o nanos, i també els cavallets, en les principals festes de les poblacions valencianes, igualment, sol ser costum que desfilen durant la celebració del Corpus Christi o en atres acontenyiments d'especial rellevància de la població.

Vore tambéEditar