Banda de música

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Banda de música de Rafelguaraf

Una banda de música és una agrupació musical formada bàsicament per instruments de vent o de corda i percussió. Un factor important és que la banda estiga constituïda per instruments que puguen ser tocats mentres el músic marcha en les desfilades, o en les batalles, per als quals s'utilisa la banda.

En ocasions s'utilisa el terme «banda» (de l'anglés band) per a designar a grups musicals com a bandes de roc, pop i un atre tipo d'agrupacions que sent també un tipo de conjunt musical res tenen que vore en el concepte de «banda de música». La paraula «banda» pel seu significat referint-nos a la faixa o insígnia militar pogué haver acabat relacionant-se definitivament en este tipo de formació musical perque en els seus orígens les bandes estaven íntimament lligades al món militar.

Les bandes de música gogen d'una llarga història, tan antiga com la de la pròpia música ya que en texts sumeris, egipcíacs, hebreus, chinencs i d'atres civilisacions antigues trobem referències a agrupacions d'instruments de vent i percussió que servien per a acompanyar el combat o durant el cult religiós.

No obstant, el concepte de banda en l'actualitat està més lligat, pels seus instruments més evolucionats i la seua estructura, a les bandes que varen existir en el sigle XVII. Estes bandes complien una funció organisativa en el combat, ademés de ser inspiradores de les tropes en himnes o cançons nacionals o inclús animar els actes oficials.

El desenroll i millora de les bandes és una història paralela al desenroll dels propis instruments que la van conformant des de l'evolució de l'antic sacabuche al modern trombó, o ya siga l'aparició de nous instruments com el clarinet o el saxofó.

L'us de bandes es va tornar més usual quan els romans anaven a la batalla, utilisaven instruments com el clarí, per a pujar la moral a les seues tropes en anar a la batalla.

Tipos de bandes de música[editar | editar còdic]

Hi han molts tipos de bandes de música o agrupacions musicals, entre les que es troben:

  • Bandes simfòniques
  • Bandes militars
  • Bandes de jazz o big bands
  • Bandes de tambors i cornetes o fanfàrries, com les charangues
  • Bandes processionals
  • Bandes d'espectàcul o Marching Bands

Bandes de música en el Regne de Valéncia[editar | editar còdic]

En el Regne de Valéncia se coneix com a bandes de música aquelles agrupacions musicals, siguen municipals o no, que pertanyen a qualsevol població valenciana. És difícil trobar un poble valencià que no tinga la seua pròpia banda de música.

Les bandes de música foren declarades Be de Rellevància Local Immaterial per Orde 1/2011 de 12 de juliol, de la Conselleria de Turisme, Cultura i Deport. La protecció inclou les activitats que desenrollen en l'àmbit de la cultura musical valenciana les societats musicals a través de les bandes, cors associats, escoles de música per a la formació dels futurs integrants de les bandes i les orquestes de corda, que en el seu cas existixquen.

Les societats musicals participen en les festes patronals o unes atres que estan arraïlades en la cultura de la localitat a on s'ubiquen, be siga en processons, passacarrers o concerts, en el seu uniforme corresponent i precedides dels estàndarts tradicionals. Igualment la seua activitat es complementa en la participació en els certàmens organisats per la Generalitat Valenciana, diputacions, per la pròpia Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), o atres entitats, aixina com pels tradicionals intercanvis entre bandes de dos municipis diferents. També formen part del be protegit aquells elements físics que conformen l'història de les pròpies societats musicals, especialment els seus archius documentals i audiovisuals i els instruments musicals en actiu o fòra d'us.

Referències[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]