Antonio José Tirado Jiménez

Revisió de 11:12 25 ago 2024 per Xavier (Discussió | contribucions) (→‎Enllaços externs)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Antonio José Tirado Jiménez
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Advocat i polític.
Naiximent: 3 de juliol de 1948
Lloc de naiximent: Castelló de la Plana, Comunitat Valenciana, Espanya
Defunció:
Lloc de defunció:

Antonio José Tirado Jiménez, més conegut per Antonio Tirado (Castelló de la Plana, 3 de juliol de 1948) és un advocat i polític valencià. Fon alcalde de Castelló de 1979 a 1987 pel PSPV-PSOE i president de la Caixa d'Aforros de Castelló, de Bancaixa i conseller de Bankia.

BiografiaEditar

Antonio Tirado estudià Dret en l'Universitat de Valéncia. En l'any 1968 forma part del comité del Partit Comuniste d'Espanya (PCE) en l'Universitat de Valéncia pero abandonà el partit per a formar part del Partit Socialiste Popular (PSP) des del que va passar al PSPV-PSOE.

Fon el primer alcalde de la democràcia en Castelló elegit en les eleccions municipals de 1979. Entre setembre i decembre de 1979 fon conseller sense cartera del Consell de País Valencià, organisme de govern regional preautonòmic.

En l'any 1987 abandona el seu lloc d'alcalde per a presidir la Caixa d'Aforros de Castelló, càrrec que ocuparia fins a la fusió en 1991 d'esta en la Caixa d'Aforros de Valéncia que donaria lloc a Bancaixa. Entre els anys 1991 i 1993 fon copresident de Bancaixa i entre febrer de 1997 i març de 1998 va eixercir tant de president de Bancaixa com del seu filial Banc de Valéncia.

En l'any 2011 formà part del primer consell d'administració de Bankia. En 2012 fon un dels 30 consellers imputats en el cas Bankia i que finalment varen ser absolts.

Antonio Tirado fon el primer president del Consell Social de l'Universitat Jaume I de Castelló (UJI). Està en possessió de la medalla d'or de la ciutat de Castelló i de la medalla d'or de l'Universitat Jaume I (UJI).

Primer alcalde democràticEditar

Antonio Tirado, fon el primer alcalde democràtic de la ciutat de Castelló, apart de les seues obres urbanístiques, criticades per part de la societat castellonenca, també fon l'autor del canvi de nom d'alguns carrers o avingudes de Castelló per ideologia política. Segons comenta José Luis Tirado en el seu llibre titulat Los primeros meses de la Guerra Civil en Castellón... y la vida cotidiana (2021), l'avinguda "Cernuda y Velasco" (en memòria de dos jóvens falangistes que foren assessinats) fon canviada per "Avinguda del Mar" i en el Grau de Castelló, el carrer Mártires del Barco (en memòria dels 57 assessinats que estaven empresonats en el barco Isla de Menorca, 150 milicians republicans assaltaren el barco el 29 d'agost de 1936) fon canviat el carrer per "Treballadors de la mar".

BibliografiaEditar

  • Tirado Safont, José Luis "Josety". Los primeros meses de la Guerra Civil en Castellón... y la vida cotidiana (Ed. Simuria. Castelló, 2021)

Enllaços externsEditar


Predecessor:
---
 
Alcalde de Castelló de la Plana

1979-1987
Successor:
Daniel Gozalbo Bellés