Jocs Florals

Revisió de 14:39 17 dec 2009 per Valencian (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «Els '''Jocs Florals''' o '''Floralia''' (llatí: ''Ludi Florensei'') van ser instaurats en l'antiga Roma, celebrant-se del 28 d'abril al 3 de maig. Estan ...».)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)

Els Jocs Florals o Floralia (llatí: Ludi Florensei) van ser instaurats en l'antiga Roma, celebrant-se del 28 d'abril al 3 de maig. Estan dedicats a la deesa Flora. La seua celebració és anual des de 173 a. C. .Estos jocs, com atres jocs romans, tenien un orige religiós.

En l'actualitat els Jocs Florals se celebren en molts llocs, són certàmens lliteraris promotors i difusors d'una llengua, en els que es premien obres lliteràries en prosa i en vers.

Orige a Catalunya i Valéncia

L'orige dels Jocs Florals en Valéncia es troba en els que celebrava l'Académie dónes Jeux floraux en Toulouse (França), instaurats en any 1323 per la Sobregaia Companhia dels Set Trobadors i es van celebrar fins a l'any 1484. També es denominaven Jocs de la Gaia Ciència ('Alegre' Ciència era el nom Donat a la poesia). A estes festes també concorrien trobadors i poetes de la Corona d'Aragó.

Jocs Florals de la Ciutat i Regne de Valéncia

Els Jocs Florals es van instaurar en Valéncia en el 1879, organisats tradionalment per Lo Rat Penat, que encara, hui en dia, és l'institució que els organisa tots els anys, en valencià, en molt major esplendor que a finals del sigle XIX i principis del XX, per la numerosa participació de poetes en la justa lliterària i la quantia dels seus premis, que són 17 en total.

A part dels Ordinaris que inclouen la Flor Natural, la Viola d'Or, la Englantina d'Or, poesia festiva, teatre i narrativa, estan els Extraordinaris patrocinats per institucions i empreses de tota la geografia valenciana, com l'Ajuntament de Valéncia, la Diputació de Valéncia, la Diputació de Castelló, la Diputació d'Alacant, la Generalitat de Valéncia, l'Arquebisbat de Valéncia, etc.

"Els Jocs Florals de la Ciutat i Regne de València" en 35 "Mestres en Gai Saber", i dos dones han guanyat la Flor Natural. També conta en prou "honorables Escritors" que han obtingut un mínim de 3 premis ordinaris. Mantenedors ha tingut llorejats com Blasco Ibáñez o Niceto Alcalá-Zamora i en 1914 i 1999 les mantenedores van ser senyores. La Regina ocupa la Cadira d'Or i és triada alternant les tres províncies valencianes i per comarques. L'acte solemne es realisa en el Teatre Principal de Valéncia en l'assistència de les màximes autoritats de la Comunitat Valenciana, havent-se celebrat en 2008 la CXXV edició, sent Mª Luz Lladró Sala la Regina i actuant com a mantenedor Antonio Gala.

Jocs Florals internacionals

Els Jocs Florals van inspirar la celebració, a partir de 1909, dels Jocs Florals Internacionals, el concurs lliterari en esperanto de més prestigi abans de la segona guerra mundial.

Bibliografia