RedIRIS
RedIRIS és la ret espanyola per a Interconexió dels Recursos InformàticS de les universitats i centres d'investigació. Com tal proveïx de servicis de conexió a Internet a dites institucions. Va ser fundada en l'any 1988 com un proyecte del llavors Pla Nacional d'I+D del Ministeri d'Educació i Ciència en colaboració en Telefónica a través de la fundació Fundesco i actualment està gestionada per l'Entitat Pública empresarial Red.es i finançada pel Pla Nacional d'I+D+i.
Innovació: RedIRIS-NOVA[editar | editar còdic]
RedIRIS-NOVA és la ret òptica d'alta capacitat de RedIRIS, que conecta les rets regionals de totes les comunitats autònomes i els principals centres d'investigació d'Espanya en el restant de rets acadèmiques internacionals i en especial les rets acadèmiques i d'investigació portuguesa FCCN i la ret d'investigació europea GÉANT. La fibra òptica permet desplegar fàcilment circuits de 10G o 40G i pronte de 100G, per un cost molt inferior al model de ret basat en estage de capacitat. Popularment esta fibra òptica es coneix com fibra obscura.
RedIRIS-NOVA conecta més de 50 punts de presència entre sí, component una ret mallada sobre la qual es desplega la Ret Troncal IP de RedIRIS i les rets autonòmiques, per a permetre la colaboració entre els investigadors i el desplegament de servicis d'última generació.
El proyecte està finançat per la Secretaria d'Estat d'Investigació, Desenroll i Innovació del Ministeri d'Economia i Competitivitat, cofinançat pel Programa Operatiu Societat del Coneiximent FEDER 2007-2013 (POEC) de la Secretaria d'Estat de Telecomunicacions i per a la Societat de l'Informació, i eixecutat per l'Entitat Pública Empresarial red.es, organisme encarregat de la gestió operativa de RedIRIS.
Forja de Coneiximent Lliure[editar | editar còdic]
Entre els servicis que oferix està la Forja de Coneiximent Lliure de la Comunitat RedIRIS, que oferix a tota la comunitat un repositori per a desenrollar iniciatives lliures en l'entorn acadèmic-científic universitari.[1] Esta Forja s'usa, per eixemple, com forja oficial en el Concurs Universitari de Software Lliure.[2]
Referències[editar | editar còdic]
- ↑ Forja Lliure de RedIRIS
- ↑ "Primer Concurs Universitari de Software Lliure", per P. Neira, A. Rei Botello, F.J. Jordà i R. Tovar. Actes de FLOSSIC 2007. Págs. 159-169 PDF on-line
Enllaços externs[editar | editar còdic]
- RedIRIS
- Les rets acadèmiques en Espanya, artícul de Tomás P. de Miguel, director de RedIRIS, en el Bolletí de la Societat de l'Informació del Grup Telefónica.
- RedIRIS-NOVA Ret Alvançada de Comunicacions per a l'Investigació Espanyola
- Rets acadèmiques i d'investigació portuguesa FCCN
- Est artícul fon creat a partir de la traducció de l'artícul es.wikipedia.org/wiki/RedIRIS de la Wikipedia en espanyol, baix llicència Creative Commons-BY-SA.