Falles

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Les falleres de Valéncia durant un acte en el balcó de l'Ajuntament.

Les Falles son una festa celebrada del 15 al 19 de març en algunes ciutats i pobles de la Comunitat Valenciana (Espanya), entre elles principalment en Valéncia; aixina com en la ciutat argentina de Mar del Plata, receptora de milers d'inmigrants valencians. També dites festes josefines o festes de Sant Josep es celebren en honor a Sant Josep, patró dels carpinters. Està catalogada com a festa d'Interés Turístic Internacional. La denominació de falles correspon a la construccions artístiques de materials combustibles en el seu conjunt, que representen figures (ninots) i composicions d'elements. Al llarc de la història els materials han anant evolucionant, pero tradicionalment, els ninots eren de cera. Actualment les figures més voluminoses es fan de suro blanc, ya que permetixen formes més llaugeres i de major tamany.

La festa d'una ciutat

Archiu:Falla Plaça Ajuntament 2008.jpg
Falla de la Plaça de l'Ajuntament 2008.

És una festa en una arraigada tradició en la ciutat de Valéncia i diferents poblacions de la Comunitat Valenciana. Actualment, esta festivitat s'ha convertit en un atractiu turístic molt important.

Els seus orígens son realment senzills, una simple crema de desfets dels tallers de carpinteria. Pero la inventiva del poble valencià li ha anat aglutinant tots els rascs propis de la seua cultira i història.

Es podria dir que son els carnavals de la ciutat de Valéncia, a on tota la picaresca i crítica se volca en els cadafals (de tal manera que, al cremar-los, es pensa que s'eliminen els problemes i mals), també en esta festa s'unixen varis aspectes que definixen una cultura, ells son el foc, la música, la pòlvora, el carrer, i bunyols.

Casi en cada carrer de la ciutat hi ha un Casal Faller, que durant tot el eixercici busca fonts d'ingrés per a poder pagar la festa i el seu propi monument. Ademés, normalment cada comisió consta també d'una comisió infantil, formada únicament per chiquets, que també planten la seu apròpia falla. LEs falles infantils mesuren, com a màxim, 3 metros de diàmetre i estan compostes per figures d'estètica més pròxima la món dels chiquets i generalment no mostren temes crítics.

Des d'el 15 de març dasta el 19 de març els dies i nits en Valéncia son una festa contínua. Pero ya des d'el 1 de març es fan mascletaes, espectàcul de petarts i focs artificials, en el que s'obtenen composicions musicals a través del roïdo dels canyons de pòlvora. Estos espectàculs tenen lloc en la Plaça de l'Ajuntament, en el centre de la ciutat, a les 14:00 hores. Algunes comisions falleres disparen mascletaes junt als seus casals durant la semana fallera.

El total de falles (386 en 2007) es clasifica en categories ordenades per presupost i dins de cada categoria s'organisa un concurs en el que es tria la millor falla. Per a allò es valoren les diferents qualitats: monumentalitat, riesc, temàtica, colorit, etcètera. També es tria el millor ninot indultat, que es salvarà de la foguera. Estos premis no suposen cap recompensa material, sols la satisfacció del premi obtingut, que s'indicarà en un banderí en la falla hasda el dia de la cremà. Encara que els premis son un orgull per a les comisions de totes les categories, la protagonista en els mijos de comunicació és la Secció Especial. En esta participen les falles més cares de la ciutat, en costos que ya han superat els 720.000 euros. Diners qeu es recauden entre els fallers de cada falla i d'atres elements com per eixemple: premis rebuts, exposicions en el carrer (carrers decorats i/o iluminats), visites per el recint interior de la falla o la venda de loteries. En els últims anys els patrocinadors comercials han cobrat gran importància en laeconomia de les comisions falleres que, sobre tot en les categories més importants (Especial i RbD), constituixen la principal font de financiació dels monuments fallers.

Encara que el objectiu de les comisions és construir la falla per a la festa de Sant Josep, durant el rest del any en cada casal es realisen actes festius, culturals i socials de tot tipo, que fan de els comisions falleres u dels principals eixos de la vida asociativa i el entramat social de Valéncia i els demés municipis a on es celebra esta festa.

Les falles com a monuments

Valenciana.jpg

Habitualment tenen caracter satíric sobre temes d'actualitat. Les falles solen constar d'una figura o composició central de varis metros d'altura, les més grans superen els 30 metros (Exactament la Falla Nou Campanar 2007, en 32 metros, sigué la més alta i voluminosa de la història) rodejats de numeroses figures de cartó pedra (material que en els últims anys està siguent sustituit per atres més moderns com el poliestiré expandit, més llauger i moldejable, també més tòxic, sostengudes per un armaçó de fusta. Inclouen lletrers escrits en valencià explicant el significat de cada escenografia, sempre en sentit crític i satíric.

Els artistes i artesans, escultors, pintors i atres molts profesionals es dediquen durant mesos a construir monuments que les diferents comisions (en Valéncia hi han 386) contraten. Les falles s'instalen en el carrer el 15 de març per la nit, el dia de la plantà. Últimament, i donades les dimensions d'algunes falles, el acte de la plantà s'adelanta varies semanes (en 2008, Nou Campanar començà la seua plantà el 27 de Febrer) i necesita de l'ajuda de grues. El acte en el qe se crema la falla es denomina la cremà.

Com a complement als lletrers, alguens comisions editen un follet o llibret en el que s'explica per mig de versos satírics el contingut dela falla. Este gènere s'inicià en el sigle XIX en el autor suecà Bernat i Baldoví, i experimentà el seu màxim auge en els anys 50 i 60 del sigle XX, gràcies a autors com a Emili Panach o José Bea Izquierdo.

Espectàculs pirotècnics

La pòlvora i pirotècnia arribaren en els musulmans, des de llavors sempre ha anat lligada en les festivitats del poble valencià. Siguent estes unes festes representatives de dit poble, s'entén que tal element no podria faltar en tot festejament popular.

La despertà

Les falles comencen cada dia en la despertà. Els fallers desperten al rest de veïns tirant a terra uns petarts coneguts com tró de colp, els quins exploten al colpejar el piso.

La mascletà

Artícul principal → Mascletà.
Mascletà en la plaça de l'Ajuntament de Valéncia.

Son les preferides pels valencians i manco enteses per els visitants. Per a entendre-les és necesari estar pròxims al lloc a on s'explosionen, ya que no és qüestió de vore, sino de sentir-les. Si te deixes portar pel roïdo i el estruendo conseguixes unes sensacions similars a la audició d'un concert, aconseguint qeu el estruendo t'entorne i tot açò en qüestió d'escasos minuts (5-7).

Bàsicament es composen de material terrestre i d'un principi i final aèreu. No obstant estes composicions varien segons el pirotècnic. Els petarts van units per llepades, les creus de varies files, aixina com com la distància dels petarts, aconseguixen donar major o menor velocitat de dispar. També s'aconseguixen diferents efectes de sonoritat i sensació fent que explosionen en el piso o atats a les cordes que subgecten les meches.

Actualment les mascletaes que se disparen en la Plaça de l'Ajuntament de Valéncia, que té un presupost aproximat entre 6.000 i 9.000 eros, no obstant alguns pirotècnics posen de sa part per a satisfacció del públic. El pirotècnic que més públic atrau és V. Caballer.