Lo Rat Penat

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Archiu:Lo rat penat.gif
Logotip de Lo Rat Penat

Lo Rat Penat és una societat cultural valenciana centenaria fundada en 1878 i dedicada a la promoció[1], defensa[2], ensenyança[3] i difusió de la Llengua Valenciana i la Cultura Valenciana. És la decana de les entitats culturals valencianistes.

Es l'entitat organisadora dels Jocs Florals de la Ciutat i Regne de Valéncia[4][5][6][7] des de l'any 1879, que encara, hui en dia, els organisa anualment en llengua valenciana, en molt major esplendor que a finals del sigle XIX i principis del sigle XX, per la numerosa participació de poetes en la justa lliterària i la quantia dels seus premis, que són 17 en total. Son els premis en llengua valenciana més prestigiosos i antics.

També es la entitat encarregada del concurs de Creus de maig[8], concurs de Llibrets de Falla[9][10], concurs de piano Mestre Josep Serrano[11] concurs de Milacres de Sant Vicent...etc[12][13].

Te diferents seccions com la de Cant d'Estil, Cursos de Llengua i cultura valencianes[14], Grup de Danses[15], Cor Popular, Publicacions...i té un lloc destacat en la Batalla de Flors de la Fira de juliol de Valéncia, al ser la institució qui va propondre per primera vegada este acte en 1891 a proposta del president de Lo Rat Penat, Pasqual Frígola, Baró de Cortes de Pallàs.

Propugna la normativa de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana per al valencià, la RACV és una acadèmia del mateix ranc que la RAE. Per a tindre una visió històrica des de la seua fundació es recomana el llibre Història del Rat Penat del catedràtic Antoni Igual i Úbeda, publicada per l'Ajuntament de Valéncia (Publicacions de l'Archiu Municipal 1959).

L'activitat més important va sorgir l'any 1951, seent president D.Manuel Gonzalez Martí en la creació dels Cursos de Llengua Valenciana Els Cursets, quina Secretaria ostentà Enric Matalí i Timoneda.

Des de mitat dels anys 70 ha adoptat com a pròpies les postures més valencianistes del conflicte llingüístic valencià[16], oponent-se a l'intent d'absorció del valencià per part del català. És partidària de les Normes del Puig, que reflectixen la forma de parlar dels valencians, i s'opon a les Normes de Castelló. En un manifest de 23 de novembre de 2004 emplaçà a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua a "complir en la seua missió de defensa de la llengua valenciana i, en cas contrari, a la seua dissolució".

Lo Rat Penat rep subvencions en matèria llingüística de la Generalitat Valenciana.

Seu de Lo Rat Penat

Es pot entendre la seua postura a través dels seus diferents manifests i adhesions:

26 de febrer de 2004. Conjuntament en atres entitats valencianes com la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, l'Associació d'Escritors en Llengua Valenciana, l'Associació Cultural Cardona Vives de Castelló, o l'Ateneu Mercantil de Valéncia entre atres, firmen un manifest en defensa de la llengua, la cultura i territoris valencians. Manifesten la seua Llealtat a la Constitució Espanyola i a l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana.
Denuncien el "acatament a que se nos està sometent des de sectors catalanistes, immiscuint-se en el nostre àmbit territorial, cultural i llingüístic en la pretensió d'incloure-nos en uns hipotètics Països Catalans" (...) "Una prova més d'açò és l'acte que lo dissabte que ve 28 organisarà en Valéncia el grup catalaniste i independentiste Esquerra Republicana de Catalunya, partit que coalicionat en atres partits catalans, ataca reiteradament la nostra llengua valenciana, la nostra cultura, història, societat i interessos econòmics" (...)
4 de febrer de 2003. Adhesió de Lo Rat Penat a la manifestació a favor del transvasament d'aigua a la Comunitat Valenciana, convocada per l'Associació Valenciana d'Agricultors, per a "expressar de manera clara davant de l'opinió pública valenciana, espanyola i europea, el total soport al transvasament d'aigua de l'Ebre a la nostra pàtria valenciana".

El President actual de Lo Rat Penat és: Enric Esteve i Mollà[17].

Referències

Vore també

Enllaços externs