GTA Spano

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
GTA Spano

GTA Spano és el nom del superdeportiu espanyol construït per l'empresa valenciana GTA Motor. El proyecte, dut en secret des de l'any 2005, va vore la llum en l'any 2008, quan se presentà el model baix la denominació de GTA Concept. Despuix de la creacció i presentació de varis prototips de pre-producció GTA Motor ho portarà a producció en l'any 2012 baix una tirada llimitada de 99 unitats.[1]

Des de l'any 2008 un nutrit grup d'ingeniers treballà en el proyecte baix la direcció de Domingo Ochoa, que conta en més de 15 anys d'experiencia en l'automovilisme de competició, punt clau per al desenroll tècnic del vehícul, que conta en vàries patents mundials (cinc totalment tramitades segons l'última presentació de l'empresa) i fara us d'atres tantes mai implementadas en vehículs espanyols.

En febrer de l'any 2008 se feu la presentació publica i oficial del proyecte a través d'una maqueta, en la ciutat de Valeéncia, concretament en La ciutat de les Arts i les Ciencies. En el mateix lloc, en abril de 2010 se presentà la primera unitat funcional i pocs dies despuix, entre els dies 19 a 25, se realisà la presentació internacional oficial en el salo Top Marques de Montecarlo (Mónaco). En agost, començaren les proves del primer prototip en el circuit de Chest. Semblava ser que les primerés unitats començaran a ser fabricades i donades a final de 2010, pero la producció se retardà. Està prevista la construcció de soles 99 unitats a partir de 2012, lo que aumenta més si cap l'exclusivitat del mateix. La seua fabricació se realisarà exclusivament en la planta de la localitat valenciana de Ribarroja del Turia, a on te la seu l'empresa GTA Motor, aixina com les principals instalacions.

Caracteristiques tècniques

El GTA Spano és un biplaça de tracció trassera que utilisa materials i tecnologia provinents de l'indústria aeronautica. El chassis monocasc està fabricat en fibra de carbono, Titani i Kevlar convertint-ho en tot un referent en el sector. La carrosseria està també fabricada en fibra de carbono en lo que se conseguix un pes de soles 1.350 quilos.

El seu motor és un V10 de 8300 cc, situat en posició trassera central i llongitudinal li otorga una potencia de 820 CV i un par motor de 960 N.m en la seua versió de producció. Un sistema electronic de control de la potencia permet que el conductor pot regular la disponibilitat de la mateixa des dels 450 cavalls fins els 820 maxims.

Se sap que alcança una velocitat punta de 350 km/h i necessita menys de 2,8 s per a passar de 0 a 100 km/h.

En orige se oferten dos caixes de canvis diferents, per a montar segons les preferencies dels compradors. Abdós caixes són de sis marches, una de tipo manual i atra de tipo automatic secuencial en lleves en el volant. La bona relacio pes potencia, s'utilisa adequadament gracies a un sistema de transmissió que establix contacte en el sol a través d'una rodes compostes per un conjunt de neumatics Pirelli 255/35 i llanta de 19 polzades en l'eix davanter, i alguna polzada majors, concretament neumatics 335/30 i llanta de 20 polzades en l'eix posterior. Per a frenar i detindre el vehícul s'encarreguen les pinces de 6 pistons, de procedencia AP Racing, en discs carbono-ceramics de 380 mm de diametro per mig d'un sistema en assistencia neumatica i el soport del ABS.

Disseny

El Spano se caracterisa per les seues altes prestacions pero també per l'exclusivitat de les seues llinies i el seu disseny exterior i interior.

Disseny exterior

El disseny exterior ha corregut per conte del dissenyador valencià Sento Pallardo. Els retrovisors laterals estan fabricats en fibra de carbono i unida a la carrosseria per un llauger braç d'alumini. Degut a la posició central del motor l'espai trasser per al maleter es relativament reduit, per això ademés del maleter trasser de 200 litros te habilitat atre baix el capà de 100 litros.

El seu sostre panoramic de cristal, que conte en un sistema patentat d'opacitat i allumenacio, li otorga una gran sensació d'amplitut en l'interior.

Referències