Alphonse Matejka

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Alphonse Matejka
Nacionalitat: Suïssa
Ocupació: Idista, llingüista i occidentalista
Naiximent: 9 de giner de 1902
Lloc de naiximent: Sant Gal (Suïssa)
Defunció: 27 d'octubre de 1999
Lloc de defunció: La Chaux-de-Fonds (Suïssa)

Alphonse Matejka (9 de giner de 1902 en Sant Gal, Suïssa - 27 d'octubre de 1999 en La Chaux-de-Fonds, Suïssa) va ser un famós occidentalista d'orige chec.[1]

Biografia

Els Matejka eren originaris de Wischkovitz (Bohemia). El seu pare va aplegar a Suïssa abans de 1900, potser per la falta d'oportunitats laborals en la República Checa. Se li va concedir la ciutadania suïssa en 1915. El seu fill Alphonse va nàixer en Sant Gal el 9 de giner de 1902. Va passar els seus últims anys com a estudiant en la secció mercantil de l'escola cantonal a on va fundar un sindicat d'estudiants en el nom d'Indústria Sangallensis.

Per la seua habilitat llingüística, va conseguir conseguir un treball en Reichenbach & Co. Eixa empresa ho traslladaria més vesprada a la seua filial en París. Allí va conéixer a la seua esposa, Jeanne Bellanger. La parella es va casar en 1928. En els anys 30 es va traslladar a Zuric i després a Ámsterdam en 1936, retornant a Suïssa per a instalar-se finalment en La Chaux-de-Fonds a on va conseguir un treball en l'indústria rellongera.

Interlingüística

Alphonse Matejka parlava vàries llengües romançades i germàniques. També es desenvolvía en rus, podent escriure per a una revista russa i inclús traduir a eixe idioma per a la Acadèmia de Ciències de Rússia.

Es va comprometre en el moviment idista. No obstant, va començar a recolzar el occidental en 1937.

En 1942 va publicar la primera edició del llibre de text OCCIDENTAL die internationale Welthilfssprache. Li va seguir en 1945 Wörterbuch Occidental-Deutsch, Deutsch-Occidental. Este llibre es basava en les obres de Joseph Gär i Ric Berger. Despuix de canviar el nom de l'idioma a Interlingue, va escriure i va actualisar el llibre Interlingue die natürliche Welthilfssprache, für Millionen geschaffen, von Millionen verstanden. Vollständiger Lehrgang en 20 Lektionen.

També va ser editor principal de Cosmoglotta durant varis anys.

Interlingue · Unde yelb.svg
Edgar von WahlInterlingueAlphonse MatejkaVicente CostalagoLliteraturaInterlingue-UnionCosmoglotta
  1. Alphonse Matejka 1902—1999, Cosmoglotta 289, Estive 2000