Dia del Llibre

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 11:48 17 ago 2024 per Jose2 (Discussió | contribucions)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca

El Dia Internacional del Llibre o simplement Dia del Llibre és una commemoració celebrada cada 23 d'abril a nivell mundial en l'objectiu de fomentar la llectura, l'indústria editorial i la protecció de la propietat intelectual per mig del dret d'autor. Des de l'any 1988, és una celebració internacional promoguda per la UNESCO. El 15 de juny de 1989 es va iniciar en varis països, i en 2010 la celebració ya havia alcançat més de cent.

Es tracta d'un dia simbòlic per a la lliteratura mundial, ya que eixe dia, en l'any 1616, varen fallir Cervantes, Inca Garcilaso de la Vega i Shakespeare (Cervantes en realitat va morir el 22, pero fon enterrat el 23, i sobre Shakespeare, eixe 23 d'abril correspon al calendari julià, vigent encara en l'Anglaterra isabelina). La data també coincidix en el naiximent o la mort d'atres autors prominents, com Maurice Druon, Haldor K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla, Manuel Mejía Vallejo i William Wordsworth. El Dia Internacional del Llibre es va crear en honor ad estos autors fallits.

Fon natural que la Conferència General de la UNESCO, celebrada en París en l'any 1995, decidira rendir un homenage universal als llibres i autors en esta data, encorajant a tots, i en particular als jóvens, a descobrir el plaer de la llectura i a valorar les irreemplaçables contribucions d'aquells qui han impulsat el progrés social i cultural de l'humanitat. Respecte ad este tema, la UNESCO va crear el Dia Mundial del Llibre i del Dret d'Autor, aixina com el Premi UNESCO de Lliteratura Infantil i Jovenil per la Tolerància.

Un valencià, creador del Dia del Llibre

Vicente Clavel Andrés (Valéncia, 1888 - † Barcelona, 1967) fon un escritor, traductor, periodiste i editor valencià. Fon el creador del Dia del Llibre en l'any 1926.

La seua lluita per difondre la cultura de la llectura donaria els seus fruts al poc temps d'aplegar a Barcelona. En l'any 1922 va crear la Cambra del Llibre en Madrit i Barcelona, institució a on va ser nomenat vocal, conseller i vicepresident en la sèu barcelonesa. No obstant açò no acabava ací. A l'any següent va donar un pas cap a avant proponent que es dedicara un dia al Llibre Espanyol com a foment a la llectura. Despuix de tres anys insistint al final va conseguir el seu cometut i en 1926, el Rei Alfons XIII va firmar el Real decret per la que les dos Cambres del Llibre s'unificarien en el Comité Oficial del Llibre en la finalitat de crear el Dia del Llibre en Espanya.

Encara que Vicent Clavel naixqué en la ciutat de Valéncia s'afincà en la ciutat de Barcelona, es va dedicar a la difusió de la cultura a través dels llibres en la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona. Promotor d'autors hispanoamericans i creador del Dia del Llibre en 1926, inspirat en Miguel de Cervantes i el seu llibre Don Quijote de la Mancha, no va poder negar l'ensenyança i l'accés universal a la cultura. Tota una personalitat sobre els llibres en Espanya.

Vicente Clavel va contribuir en les seues idees de Quixot, que pretenien l'accés universal a la cultura a través dels llibres, a que hui, casi totes les persones hispanoamericanes puguen visitar biblioteques i adquirir llibres sense dificultat. A tots nos ha influït en major o menor mesura el Decret del Dia del Llibre de 1926. Els anys 20 del passat sigle varen ser moments difícils per a divulgar la cultura, instaurar un decret de foment de la llectura requeria d'habilitats personals i sociopolítiques, lluitar contra molins de vent, visitar palaus, amar a donzelles,... sabem que l'obra de Miguel de Cervantes, En Quixot de la Mancha, va ajudar al bon amant de la lliteratura Vicent Clavel a conseguir el seu propòsit, i aixina ho va fer, encara que Vicent no va estar sol en esta llabor, les roses de Sant Jordi li varen ajudar a consolidar la festa. Va contar també en l'imprescindible simpatia i respal dels escritors, editors, llibrers, bibliotecaris, llectors i personages singulars de l'época.

Clavel va propondre que se celebrara el 7 d'octubre per a homenajar el dia en el que teòricament va nàixer Cervantes i aixina fon fins que en l'any 1930 es va canviar al 23 d'abril, data que seguix vigent en l'actualitat. La festivitat va obtindre gran èxit a nivell nacional, sobretot en aquelles ciutats que tenien les seues sèus les Universitats. En Catalunya va ajudar a consolidar-se en coincidir en la festivitat de Sant Jordi, on actualment és tradició intercanviar i regalar roses i llibres a sers volguts.

Seguint al seu mestre, Vicente Blásco Ibáñez, Vicent Clavel sempre portà a gala el seu amor per sa terra valenciana.

Vore també

Enllaços externs