Algeps

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Algeps
Algeps pastat

L'algeps (de l’àrap al-gebs, nom singular i plural) (en castellà yeso) és un material de construcció, escultura i producte industrial, compost per sulfat de calci hemihidrat (CaSO4·½H2O).​ Este material se comercialisa mòlt, en pols, que una volta pastat en aigua, pot ser utilisat dirèctament. Se li pot afegir atres sustàncies químiques per a modificar les seues característiques de forjat, resistència, adherència, retenció d'aigua i densitat. La forma d'algeps industrial més pura i de gra més fi se denomina escayola.

Història

Forn en Alfarp per a l'elaboració d'algeps

L'algeps es u dels materials més antics amprats en construcció. En el periodo Neolític comença a elaborar-se l'algeps en les primeres peces de mamposteria, tancar juntes de murs i revestir tancaments de les vivendes substituint al morter de fanc. En l'Antic Egipte, durant el tercer mileni a. C., se s'utiliçà algeps per a tancar les juntes dels blocs de la Piràmide de Guiza, i en multitut de tombas com revestimient i soport de relleus pintats.

Els perses utilisaren abundantment l'algeps en l'obra. Els omeyes deixaren mostres del seu us en els alcàssers de Síria, com a revestimient i inclús en arcs prefabricats.

La cultura musulmana difongué en España l'utilisació de l'algeps, d'us molt freqüent en la Comunitat Valenciana.

Referències

Enllaços externs