Rastoll

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Rastoll d'ordi.
Rastoll d'ordi en Tamame (Zamora).

Rastoll és el conjunt de restants de guaixs i fulls que queden en el terreny despuix de tallar un cultiu.

A sovint es confon rastoll en restants de poc valor. No obstant el rastoll és un recurs molt bo per a protegir el sol de l'impacte de la precipitació erosiva i el consegüent vessament.

Les pràctiques de retenció del rastoll són recomanades pels tècnics i les autoritats de conservació de sols com un component important d'un programa de maneig del mateix. Açò pot implicar o no la retenció d'altes cantitats de rastoll, o solament les suficients per a la funció de protegir el sol.

La presència de rastoll sobre el terreny és com una trampa d'aigua, que facilita la infiltració i reduïx les pèrdues per evaporament en mantindre més freda i protegida la superfície del sol. Esta concepció és la molla d'un correcte sistema de cultiu en llaurança zero.

Cantitat de rastolls segons cultiu

La cantitat de rastolls que permaneixen en el sol de la collita varia segons el cultiu. Els cereals en la majoria dels casos aporten considerablement major cantitat de rastolls que les oleaginoses. Els cultius de dacsa, blat, sorgo granífer, ordi aporten major cantitat de rastolls que els cultius de soja, colza o girasol.

Els cereals desenrollen plantes de major tamany i la collita és més abundant en quilos de gra / hectàrea sembrada. No obstant els grans dels cereals posseïxen menor valor energètic que els grans de les oleaginoses que són rics en olis i proteïnes.

El Sorgo Granífer és un cultiu que entrega una gran cantitat de rastolls despuix de la collita. Estos rastolls deuen ser esclafats o triturats per a poder sembrar als mesos següents cultius baix sembra directa.

Rastoll d'un cultiu de Sorgo Granífer en Argentina.

Crema de rastolls

En ocasions els agricultors ho cremen per a eliminar mala herba i per a que la cendra caiga al sol, ya que en ser esta de naturalea àcida faria al sol més permeable. A canvi es pert molta matèria orgànica i en els últims anys diversos estudis recomanen la cessació de la crema de rastolls tant per a evitar erosió i desertisació com per a evitar incendis involuntaris provocats pel vent que porta les bolves de palla ardint a llocs propencs incontrolats.