Pirotècnia

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 13:25 6 jul 2022 per Valencian (Discussió | contribucions) (Text reemplaça - '* {{DGLV|' a '{{DGLV|')
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca
Castell de fòcs artificials

Es diu pirotècnia als dispositius que estan preparats per a que ocórreguen reaccions pirotècniques en el seu interior. Les reaccions pirotècniques ocorren per combustió no explosiva de materials, que poden generar llames, purnes i fums. Els dispositius pirotècnics poden contindre també elements per a que ocórreguen algunes reaccions explosives controlades. Les reaccions pirotècniques poden estar iniciades per elements elèctrics, i despuix encendre dispositius pirotècnics que permeten programar l'ocurrència d'atres reaccions pirotècniques.

Els dispositius pirotècnics que tenen efectes visuals, sonors i fumigens en una finalitat lúdica i d'espectàcul són coneguts com a "fòcs artificials", "fòcs d'artifici" o "jocs pirotècnics", l'expressió última és en ocasions reemplaçada incorrectament per «fòcs pirotècnics» lo que és un pleonasme. S'ampren en exhibicions, festejos, festivitats, celebracions, natalicis, commemoracions, etc. Es considera tot un art, ya que són múltiples les variacions, jocs i tècniques en que conta l'artesà pirotècnic, i sempre en constant innovació. Pero la pirotècnia inclou ademés tota una gama per a us agrícola, industrial, etc.

Matèries primeres

Normativa per a Espanya

En Espanya recentment va entrar en vigor el Nou Reglament d'Artículs Pirotècnics i Cartuchería RD 563/20101 i posterior modificació pel Real decret 1335-20122 en el que s'adapta a la Directiva 2007/23/CE, i deroga l'anterior normativa. Este nou text separa els explosius de la pirotècnia, que fins hui es regien per la mateixa llei. També determina les restriccions i llegislació per a l'us, comerç i fabricació d'artículs de pirotècnia, aixina com otorga a les entitats locals autoritat per a autorisar el dispar i l'us dels fòcs artificials.

Els particulars solament tenen permesa l'utilisació d'artículs de pirotècnia de Categoria I (usuaris majors de 12 anys), II (majors de 16 anys) i III (majors de 18).

Tradicionalment la gama pirotècnica apta per a particulars es llimitava a petarts més o menys potents i vengales, pero actualment es comercialisen fonts i bateries de conseguits efectes visuals. En estos dispositius s'activen, encenent una sola mecha, múltiples proyectils que van esclatant de manera rítmica i en garanties de seguritat, sempre que es manegen de manera racional i guardant la deguda distància.

Referències

Enllaços externs