Lley de Coulomb
La llei de Coulomb pot expressar-se com:
|
La constant de proporcionalitat depén de la constant dielèctrica del mig en el que es troben les càrregues.
Es nomena en reconeiximent del físic francés Charles-Augustin de Coulomb (1736-1806), que la va enunciar en l'any 1785 i forma la base de la electroestàtica.
Desenroll de la llei
Charles-Augustin de Coulomb va desenrollar la balança de torsió en la que va determinar les propietats de la força electrostàtica. Este instrument consistix en una barra que penja d'una fibra capaç d'endoblegar-se. Si la barra gira, la fibra tendix a fer-la retornar a la seua posició original, en lo que coneixent la força de torsió que la fibra eixercix sobre la barra, es pot determinar la força eixercida en un punt de la barra. La llei de Coulomb també coneguda com a llei de càrregues té a vore en les càrregues elèctriques d'un material, és dir, depén de si les seues càrregues són negatives o positives.
En la barra de la balança, Coulomb va colocar una chicoteta esfera carregada i a continuació, a diferents distàncies, va posicionar una atra esfera també carregada. Despuix va medir la força entre elles observant l'àngul que girava la barra.
Dites medicions varen permetre determinar que:
- La força d'interacció entre dos càrregues <math>q_1 ,!</math> i <math>q_2 ,!</math> duplica la seua magnitut si alguna de les càrregues dobla el seu valor, la triplica si alguna de les càrregues aumenta el seu valor en un factor de tres, i aixina successivament. Va concloure llavors que el valor de la força era proporcional al producte de les càrregues:
en consecuència:
- Si la distància entre les càrregues és <math>r \,\!</math>, en duplicar-la, la força d'interacció disminuïx en un factor de 4 (2²); en triplicar-la, disminuïx en un factor de 9 (3²) i al quadriplicar <math>r \,\!</math>, la força entre càrregues disminuïx en un factor de 16 (4²). En conseqüència, la força d'interacció entre dos càrregues puntuals, és inversament proporcional al quadrat de la distància:
Associant abdós relacions:
Finalment, s'introduïx una constant de proporcionalitat per a transformar la relació anterior en una igualtat:
a on per al sistema internacional d'unitats:
<math>q_1</math> y <math>q_2</math> són el valor de les càrregues en *Coulombs (C)
<math>r</math> és la distància que separa a les càrregues en metros (m)
<math>F</math> és la força d'atracció o repulsió en Newtons (N) (càrregues del mateix signe es repelixen, càrregues de signe opost s'atrauen)
- Est artícul fon creat a partir de la traducció de l'artícul es.wikipedia.org/wiki/Ley de Coulomb de la Wikipedia en espanyol, baix llicència Creative Commons-BY-SA.