RedIRIS

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 17:03 26 set 2024 per Lluísm (Discussió | contribucions)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca

RedIRIS és la ret espanyola per a Interconexió dels Recursos InformàticS de les universitats i centres d'investigació. Com tal proveïx de servicis de conexió a Internet a dites institucions. Va ser fundada en l'any 1988 com un proyecte del llavors Pla Nacional d'I+D del Ministeri d'Educació i Ciència en colaboració en Telefónica a través de la fundació Fundesco i actualment està gestionada per l'Entitat Pública empresarial Red.es i finançada pel Pla Nacional d'I+D+i.

Innovació: RedIRIS-NOVA

Mapa de la ret de la fibra obscura.
Nom dels enllaços de la fibra obscura.

RedIRIS-NOVA és la ret òptica d'alta capacitat de RedIRIS, que conecta les rets regionals de totes les comunitats autònomes i els principals centres d'investigació d'Espanya en el restant de rets acadèmiques internacionals i en especial les rets acadèmiques i d'investigació portuguesa FCCN i la ret d'investigació europea GÉANT. La fibra òptica permet desplegar fàcilment circuits de 10G o 40G i pronte de 100G, per un cost molt inferior al model de ret basat en estage de capacitat. Popularment esta fibra òptica es coneix com fibra obscura.

RedIRIS-NOVA conecta més de 50 punts de presència entre sí, component una ret mallada sobre la qual es desplega la Ret Troncal IP de RedIRIS i les rets autonòmiques, per a permetre la colaboració entre els investigadors i el desplegament de servicis d'última generació.

El proyecte està finançat per la Secretaria d'Estat d'Investigació, Desenroll i Innovació del Ministeri d'Economia i Competitivitat, cofinançat pel Programa Operatiu Societat del Coneiximent FEDER 2007-2013 (POEC) de la Secretaria d'Estat de Telecomunicacions i per a la Societat de l'Informació, i eixecutat per l'Entitat Pública Empresarial red.es, organisme encarregat de la gestió operativa de RedIRIS.

Forja de Coneiximent Lliure

Entre els servicis que oferix està la Forja de Coneiximent Lliure de la Comunitat RedIRIS, que oferix a tota la comunitat un repositori per a desenrollar iniciatives lliures en l'entorn acadèmic-científic universitari.[1] Esta Forja s'usa, per eixemple, com forja oficial en el Concurs Universitari de Software Lliure.[2]

Referències

  1. Forja Lliure de RedIRIS
  2. "Primer Concurs Universitari de Software Lliure", per P. Neira, A. Rei Botello, F.J. Jordà i R. Tovar. Actes de FLOSSIC 2007. Págs. 159-169 PDF on-line

Enllaços externs