Diferència entre les revisions de "Herbassana"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Llínea 13: Llínea 13:
 
== Varietats endèmiques en el Mediterràneu ==
 
== Varietats endèmiques en el Mediterràneu ==
  
Una varietat d'esta espècie, la rodriguezii, és endèmica de Menorca, florix de [[juliol]] a [[setembre]] i es troba en zones on hi ha aigua tot l'any, especialment a barrancs i acantilats del sur de l'illa, com per eixemple al barranc d'Algendar.
+
Una varietat d'esta espècie, la rodriguezii, és endèmica de Menorca, florix de [[juliol]] a [[setembre]] i es troba en zones a on hi ha [[aigua]] tot l'any, especialment en barrancs i acantilats del sur de l'illa, com per eixemple en el barranc d'Algendar.
  
 
== Híbrids ==
 
== Híbrids ==

Revisió de 23:16 10 oct 2015

L'herbassana, herbabona o herba d'aigua (Mentha aquatica L.) és una herba del gènero Mentha i distribució holàrtica que es troba en tota la Comunitat Valenciana, Mallorca, Menorca i Eivissa, en torrents i llocs humits.

Característiques

És una herba que pot aplegar a tindre vora els noranta centímetros d'alçada. Té fulles ovalades o arredonides en el marge dentat, són de color vert fosc. La identificarem sense cap dubte si apretem les fulles entre els dits i notem el típic aroma de les mentes. Fa unes flors violàcees en una mena de glomèrul a la part de dalt de les branques. Florix en agost i setembre.

Usos

En esta herba, de fort aroma, es fan infusions tòniques i estimulants. S'utilisa també per a aromatisar certs licors i per a donar gust a alguns guisats.

Varietats endèmiques en el Mediterràneu

Una varietat d'esta espècie, la rodriguezii, és endèmica de Menorca, florix de juliol a setembre i es troba en zones a on hi ha aigua tot l'any, especialment en barrancs i acantilats del sur de l'illa, com per eixemple en el barranc d'Algendar.

Híbrids

En l'herbassana d'aigua i la menta de l'espècie Mentha spicata s'obté l'híbrit estèril Mentha × piperita, conegut en anglés com a peppermint i que s'usa a les cultures anglosajones per a perfumar dolços i licors.

Referències