Diferència entre les revisions de "Matemàtica"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Llínea 1: Llínea 1:
'''Matemàtica''' o '''matemàtiques''' (del llati mathematĭca, i este del grec μαθηματικά, derivat de μάθημα, coneiximent)es la ciència que tracta i estudia les propietats i relacions que involucren als ents abstractes, com són els números i figures geometriques, per mig de notacions basiques exactes i del raonament logic.
+
'''Matemàtica''' o '''matemàtiques''' (del llati mathematĭca, i este del grec μαθηματικά, derivat de μάθημα, coneiximent) és la ciència que tracta i estudia les propietats i relacions que involucren als ents abstractes, com són els números i figures geometriques, per mig de notacions bàsiques exactes i del raonament llògic.
Les matemàtiques sorgiren com a conseqüencia d'algunes necesitats de l'home, entre elles, fer els calculs inherents a l'activitat comercial; per a medir la [[terra]] i per a poder predir alguns fenomens astronomics. Moltes diuen que estes necessitats foren les que provocaren la subdivisió actual de les matemàtiques, en estudi de la cantitat, estructura, canvi i espai.
+
Les matemàtiques sorgiren com a conseqüència d'algunes necessitats de l'home, entre elles, fer els càlculs inherents a l'activitat comercial; per a medir la [[terra]] i per a poder predir alguns fenòmens astronòmics. Molts diuen que estes necessitats foren les que provocaren la subdivisió actual de les matemàtiques, en estudi de la cantitat, estructura, canvi i espai.
  
  
 
== Historia ==
 
== Historia ==
Es molt probable que l'home ha desenrrollat conceptes matemàtiques ans de l'aparició de l'escritura.
+
Es probable que l'home haja desenrrollat conceptes matemàtics ans que l'escritura. El primer objecte reconegut que certifica el desenrroll de les matemàtiques com a coneiximent transmitit per les primeres civilisacions està vinculat ad aplicacions especifiques: el comerci, la gestió de las collites, la mida de les superfícies, la predicció dels acontenyiments astronomics, i a voltes l' eixecució de rituals religiosos.
El primer objecte reconegut que certifica el desenrroll de matemàticas com coneixença transmitit en les primeres civilisacions esta vinculat ad aplicacions especifiques: el comerci, la gestio de las collites, la mida de les superficies, la predicció dels acontenyments astronomics, i a vegades l' eixecució de rituals religiosos.
 
  
La primera evolució matemàtica es referien a l'extracció de les arrïles quadrades, de les arraïles cubiques, la resolució d'equacions polinomials, la [[trigonometria]], el cálcul fraccionari, l'[[aritmetica]] de les totalitats naturals. Ells s'efectuaren en les civilisacions acadies, babilonis, egipcis, chinesos o tambe del vall de l'Indu.  
+
Inicialment, les matemàtiques es centraven en l'extracció de les arraïls quadrades, de les arraïls cúbiques, la resolució d'equacions polinomials, la [[trigonometria]], el càlcul fraccionari, l'[[aritmetica]] de les totalitats naturals. Estes innovacions, bassades en l'estudi d'elements naturals i tangibles, són producte de les arcaïques civilisacions acàdia, babilònia, egipcia, chinenca i les de la vall de l'Indo.  
  
L'estudi sistemàtic de les matemàtiques per dret propi començà en els grecs clasics entre els anys 600 i 300 AC, influides sobretot pels treballs anteriors i les especulacions filosofiques, busquen encara mes d' abstracció. Es precisen els conceptes de demostració i definició axiomàtica. Dos brancs es distinguixen: l'[[aritmètica]] i la [[geometria]]. La civilisació islamica va permetre la conservació de l'herència grega i la fonderen en els descobriments chinesos i indis, en quant a representació dels numeros.  
+
És en els grecs clàssics, entre els anys 600 i 300 AC, quan s'escomençaren a estudiar els aspectes teòrics de les matemàtiques ''per se''. Influïdes sobre tot pels treballs anteriors i les especulacions filosofiques, buscaven encara mes abstracció. D'esta forma precisaren els conceptes de demostració i definició axiomàtica. Ademés, crearen dos branques: l'[[aritmètica]] i la [[geometria]]. La civilisació islàmica permeté la conservació de l'herència grega i la síntesis d'esta en els descobriments chinencs i indis, en quant a representació dels numeros. Ad ella es deu l'invenció del zero, de l'àlgebra, i la transmissió del sistema de numeració actual (en realitat d'orige indi o chinenc) a Europa. 
  
  
 
[[Categoria:Ciències Naturals]]
 
[[Categoria:Ciències Naturals]]
 
[[Categoria:Matemàtiques]]
 
[[Categoria:Matemàtiques]]

Revisió de 12:12 9 març 2010

Matemàtica o matemàtiques (del llati mathematĭca, i este del grec μαθηματικά, derivat de μάθημα, coneiximent) és la ciència que tracta i estudia les propietats i relacions que involucren als ents abstractes, com són els números i figures geometriques, per mig de notacions bàsiques exactes i del raonament llògic. Les matemàtiques sorgiren com a conseqüència d'algunes necessitats de l'home, entre elles, fer els càlculs inherents a l'activitat comercial; per a medir la terra i per a poder predir alguns fenòmens astronòmics. Molts diuen que estes necessitats foren les que provocaren la subdivisió actual de les matemàtiques, en estudi de la cantitat, estructura, canvi i espai.


Historia

Es probable que l'home haja desenrrollat conceptes matemàtics ans que l'escritura. El primer objecte reconegut que certifica el desenrroll de les matemàtiques com a coneiximent transmitit per les primeres civilisacions està vinculat ad aplicacions especifiques: el comerci, la gestió de las collites, la mida de les superfícies, la predicció dels acontenyiments astronomics, i a voltes l' eixecució de rituals religiosos.

Inicialment, les matemàtiques es centraven en l'extracció de les arraïls quadrades, de les arraïls cúbiques, la resolució d'equacions polinomials, la trigonometria, el càlcul fraccionari, l'aritmetica de les totalitats naturals. Estes innovacions, bassades en l'estudi d'elements naturals i tangibles, són producte de les arcaïques civilisacions acàdia, babilònia, egipcia, chinenca i les de la vall de l'Indo.

És en els grecs clàssics, entre els anys 600 i 300 AC, quan s'escomençaren a estudiar els aspectes teòrics de les matemàtiques per se. Influïdes sobre tot pels treballs anteriors i les especulacions filosofiques, buscaven encara mes abstracció. D'esta forma precisaren els conceptes de demostració i definició axiomàtica. Ademés, crearen dos branques: l'aritmètica i la geometria. La civilisació islàmica permeté la conservació de l'herència grega i la síntesis d'esta en els descobriments chinencs i indis, en quant a representació dels numeros. Ad ella es deu l'invenció del zero, de l'àlgebra, i la transmissió del sistema de numeració actual (en realitat d'orige indi o chinenc) a Europa.