Diferència entre les revisions de "Pare"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
 
Llínea 11: Llínea 11:
 
* [[Mare]]
 
* [[Mare]]
 
* [[Síndrome de Sant Josep]]
 
* [[Síndrome de Sant Josep]]
 
+
 
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
 
{{Commonscat|Fathers}}
 
{{Commonscat|Fathers}}

Última revisió del 19:42 19 nov 2024

El pare és l'individu mascle dels animals que fertilisa un ou o un òvul que dona lloc a un nou individu, que és el seu fill. En algunes espècies no existix cap atra relació paternofilial, ni tan sols se sap qui és el pare de cada individu. En atres, pot tindre un rol en la família o en la tribu. En molts animals l'interés del mascle consistix únicament en copular en femelles, cosa que dona poder, autoritat o popularitat entre la tribu; pero despuix són únicament les femelles les que cuiden a la criatura.

Els pares humans[editar | editar còdic]

En el cas dels humans, tradicionalment, en algunes cultures, els individus s'han agrupat en núcleus mínims formats per un pare, una mare i els fills d'abdós. En atres cultures, l'organisació social i familiar és diferent. L'antropòlec Maurice Godelier opina que l'espècie humana és una de les que té més consciència de la paternitat, pero pot otorgar este títul a diverses figures segons l'esquema de parentiu de cada cultura.

Actualment, en la cultura occidental se pot considerar que el pare és el mascle que pot fer de progenitor masculí. Les funcions d'un pare varien segons l'época i la zona pero inclouen sobretot l'amor, l'educació, la primera sociabilisació i la criança fins a la seua majoria d'edat.

En els humans a vegades se diferencia entre pare biològic; l'esperma del qual ha participat, junt a un òvul, a la formació del feto; i pare adoptiu, putatiu, etc., que s'ocupa del chiquet i que a sovint és la parella de sa mare.

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons

Plantilla:Autoritat