Diferència entre les revisions de "Passionària"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Text reemplaça - 'cridada' a 'nomenada')
 
Llínea 31: Llínea 31:
 
</gallery>
 
</gallery>
 
</center>
 
</center>
 
+
 
 
== Referències ==
 
== Referències ==
 
* [https://fichas.infojardin.com/trepadoras/passiflora-caerulea-pasionaria-flor-de-la-pasion.htm Passiflora. Inforjardín]
 
* [https://fichas.infojardin.com/trepadoras/passiflora-caerulea-pasionaria-flor-de-la-pasion.htm Passiflora. Inforjardín]

Última revisió del 17:53 4 nov 2024

Passionària

La Passionària nomenada mburucuyá (del guaraní mburukuja), flor de la passió o passionària blava és una planta trepadora de la família de les passifloràcees, espècie Passiflora caerulea, originària de Brasil i que creix de forma selvada en varis països, com Argentina, Bolívia, Brasil, Chile, Colòmbia, Equador, Paraguai, Perú, Uruguai i Veneçuela en Amèrica del Sur, i en República Dominicana en el Carip.

Etimologia[editar | editar còdic]

L'epítet específic caerulea ve del llatí i significa "de color blau".​ Passiflora caerulea va ser descrita per Carlos Linneo i publicat en Species Plantarum 2: 959–960. 1753.

Descripció[editar | editar còdic]

És una planta de troncs trepadors i eixarmentats, flors formades per diverses fileres de filaments disposts en corona, i que rep el nom per tindre els òrguens sexuals disposts imitant la forma dels claus i uns atres elements de la passió de Crist.

Utilisació[editar | editar còdic]

Se conrea en jardineria com a planta ornamental, degut a les seues exòtiques i aromàtiques flors. És de creiximent ràpit lo que la fa molt adequada per a cobrir pèrgoles, murs o qualsevol atra superfície, tant horisontal com vertical. Requerix exposicions solejades i creix millor en substrats rics i ben drenats. Deu arruixar-se regularment en estiu.

Galeria fotogràfica[editar | editar còdic]

Diferents tipos de Passionària:

Referències[editar | editar còdic]

Bibliografia[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons