Diferència entre les revisions de "Maahes"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Text reemplaça - 'cridat' a 'nomenat')
(Etiquetes: Editat des de la versió per a mòvils Editat des de la versió per a mòvils)
Llínea 18: Llínea 18:
  
 
== Cult ==
 
== Cult ==
[[Osorkon III]], [[faraó]] de la [[dinastia XXII]], va erigir un temple en el seu honor en Per-Bastet Bubastis en grec, a on se li va considerar fill de Bastet i [[Ra]]. En Menfis i en Leontópolis es va identificar en [[Nefertum]] i se li va considerar fill de [[Sejmet]] i Ptah.
+
[[Osorkon III]], [[faraó]] de la [[dinastia XXII]], va erigir un temple en el seu honor en Per-Bastet Bubastis en grec, a on se li va considerar fill de Bastet i [[Ra]]. En Menfis i en Leontópolis es va identificar en [[Nefertum]] i se li va considerar fill de [[Sejmet]] i Ptah.  
  
 
== Referències ==
 
== Referències ==

Revisió de 18:21 13 març 2024

Representació de Maahes en cap de lleó en el Museu d'Història Natural de Viena

Maahes, també nomenat Mahes, Mihos, Miysis, Mios i Maihes era un deu de l'Antic Egipte, representat en cap de lleó, que va sorgir en Leontópolis, capital del nomo XI del Baix Egipte en l'Imperi Antic, encara que el seu orige és un misteri, puix no es consagra com a divinitat fins a l'Imperi Mig i el seu nom no s'estén per tot Egipte fins a l'Imperi Nou.

Maahes podria haver segut una assimilació del deu de Nubia Apedemak, representat en cap de lleó i corona Atef en els murs del seu temple en Naqa, Nubia.

Iconografia

Se li sol representar com un home en cap de lleó portant la corona Atef de l'Alt Egipte o tocat en el disc solar i un uraeus.

Mitologia

Com a fill de Ra i deu de la guerra, acompanya en la barca solar al deu Sol i lluita contra la serp Apofis cada nit. També es considera protector de tots els llocs sagrats pel seu impressionant aspecte.

Epítomes

Se li va denominar durant l'Imperi Nou, en que és adorat com un senyor de la guerra, en els títuls de «Senyor de la carniceria» (nom que se li donava en l'Imperi Antic al lleó del desert), «Lleó de feroç mirada» i «Ànima de Bastet». En els Texts de les Piràmides apareix com a sinònim de lleó.

Maahes va ser representat en el temple de Debod, traslladat i reconstruït en Madrit, Espanya.

Cult

Osorkon III, faraó de la dinastia XXII, va erigir un temple en el seu honor en Per-Bastet Bubastis en grec, a on se li va considerar fill de Bastet i Ra. En Menfis i en Leontópolis es va identificar en Nefertum i se li va considerar fill de Sejmet i Ptah.

Referències

  • Assmann, Jan (2005) [2001], Death and Salvation in Ancient Egypt, Lorton, David (traductor), Cornell University Press, ISBN 0-8014-4241-9
  • Geraldine Pinch (2002). Handbook of Egyptian Mythology. Khepri (Khepry, Khopri). Santa Barbara, California: ABC-CLIO. pp. 156. ISBN 1-57607-242-8
  • «The Gods of Ancient Egypt - Ament». touregypt.net
  • Thode, Rosa. El panteón egipcio, en egiptologia.org
  • Traunecker, Claude (2001) [1992], The Gods of Egypt, Lorton, David (traductor), Cornell University Press, ISBN 0-8014-3834-9
  • Wilkinson, Richard H. (2003). The Complete Gods and Goddesses of Ancient Egypt. Thames & Hudson. pp. 230–233.

Bibliografia

  • Budge, E. A. Wallis: El libro egipcio de los muertos. Málaga: Editorial Sirio, 2007. ISBN 978-84-7808-532-3
  • Castel, Elisa: Gran Diccionario de Mitología Egipcia, en egiptologia.com
  • Diccionario de los dioses del Antiguo Egipto. Océano Ámbar, 2003
  • Grimal, Nicolas. Historia del Antiguo Egipto. Akal. ISBN 84-460-0621-9
  • Lara Peinado, Federico (2009). Libro de los Muertos (Julia García Lenberg, trad.) (5 edición). Madrid: Tecnos. ISBN 9788481642421
  • Melton, J. Gordon (2009), Encyclopedia of American Religions (8.ª edición), Gale Cengage Learning, ISBN 0-7876-9696-X

Enllaços externs

Commons