Diferència entre les revisions de "Javier Cárdenas"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Llínea 90: Llínea 90:
 
[[Categoria:Periodistes]]
 
[[Categoria:Periodistes]]
 
[[Categoria:Escritors]]
 
[[Categoria:Escritors]]
 +
[[Categoria:Escritors d'Espanya]]
 
[[Categoria:Presentadors de televisió d'Espanya]]
 
[[Categoria:Presentadors de televisió d'Espanya]]

Revisió de 18:29 28 abr 2023

Francisco Javier Cárdenas Pérez
Javier Cárdenas.jpg
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Presentador i locutor.
Naiximent: 18 de maig de 1970
Lloc de naiximent: Barcelona, Catalunya, Espanya
Defunció:
Lloc de defunció:

Francisco Javier Cárdenas Pérez, conegut popularment com Javier Cárdenas (Barcelona, 18 de maig de 1970) és un presentador de televisió i locutor de ràdio espanyol.

Trayectòria professional

Ràdio

Javier Cárdenas començà a treballar en la ràdio en el programa "Peques Unic" de Ràdio Joventut, en tan sol 9 anys. Més tart, als 16, escomença a retransmetre partits de fútbol en Antena 3 Radio. Colaborant en l'espai "Arús con leche", dirigit pel seu cunyat Alfonso Arús.

Des de 1990 fins a 1995 s'encarrega de retransmetre partits de fútbol, tant en Radio Club 25 com per a M80 Radio (de la Cadena SER).

En l'any 1997 dirigix i presenta "Segundos fuera", en RNE. Allí es realisaven multitut de sketches radiofònics, en les veus dels principals personages d'este país. Alguna cosa semblant faria més tart en el programa "Al Ataque", de Onda Rambla, a on es feya un repàs àcit, i en clau d'humor, sobre les notícies més destacades de la semana.

Des de l'any 2006 dirigix i presenta el programa "Atrévete", en Cadena Dial, junt a MJ Aledón, Isidro Montalvo, Roberto Alcaraz, Luis Rollán entre uns atres. Segons l'Estudi General de Mijos (EGM) dit programa ha segut el segon matinal en més creiximent en Espanya.

En l'any 2008 fon guardonat en el Premi Ondas a l'innovació radiofònica per combinar informació, humor i entreteniment, organisant una travessia en el que durant una fi de semana es va realisar rádio en viu, en actuacions musicals i concursos, en la participació en directe dels oyents, i la convivència dels comunicadors i artistes en l'audiència.

El 7, 8 i 9 de març de 2008, crea un precedent en l'història de la ràdio espanyola regalant a tots els seus oyents una Travessia al Principat de Mónaco a través del programa "Atrévete" de Cadena Dial. Se sumen a la travessia artistes tan importants com Sergio Dalma, Conchita, Carlos Baute, Merche i Andy y Lucas.

En novembre de 2009, Javier Cárdenas torna a ser pioner en la Travessia dels Atrevits en dur-se a 2.000 oyents en barco a Niça durant una fi de semana junt a artistes com la famosa escritora gallega Elena Álvarez, Chenoa, Manuel Carrasco o Efecto.

Durant tot l'any 2009, el programa que dirigix i presenta Javier Cárdenas fon l'únic que va créixer en tots els estudis generals de mijos EGM d'entre els més de 15.000 programes que existixen en Espanya. El programa de ràdio dels matins "Atrévete", dirigit i presentat per Javier Cárdenas, va conseguir en l'any 2009 un récort històric d'audiència en Cadena Dial, aplegant als 960.000 oyents diaris, sifra mai conseguida en l'història de la cadena de ràdio per professionals tan reconeguts com Javier Sardá, Andreu Buenafuente o Alfonso Arús.

El 15 de juliol de 2010, finalment es convertix en la seua última aparició en el programa "Atrévete" de Cadena Dial, coincidint en el final de la temporada del programa, deixant-ho en un atre récort històric en situar-ho, segons la segona onada del EGM 2010, en més de 1.070.000 oyents diaris, no conseguit anteriorment per ningú a excepció dels 40 Principals.

En l'any 2015 fon guardonat en el premi “Antena d'or” al millor presentador de ràdio a nivell de tota Espanya, guany alcançat per haver realisat un treball notable i excepcional.

També ha treballat en la cadena Europa FM presentant i dirigint el morning show "Levántate y Cárdenas", junt a colaboradors com; Jorge Salvador, Sergi Más, Carlos Sobera, Albert Lesan, entre uns atres. Segons l'últim EGM de l'any 2010, "Levántate y Cárdenas" es convertix en el programa matinal de les ràdios musicals en més creiximent, en aumentar un 25% d'audiència, aplegant als 594.000 oyents diaris. Pero eixa pujada d'audiència tan sol era un presagi de lo que vindria a continuació. En tan sol un any i mig conseguix que el programa d'Europa FM se situe entre els més potents del país, passant dels 486.000 que va heretar a rondar el milló d'oyents com en la seua etapa de Cadena Dial, sent el programa que més va créixer en la ràdio musical espanyola, com ya fera en el seu dia en Cadena Dial a on mai han tornat a repetir les sifres que Cárdenas va deixar en marchar. En el tercer EGM de 2012 "Levántate y Cárdenas" va superar el milló d'oyents, sent aixina el programa que més va créixer en la ràdio musical espanyola. De la mateixa manera que les fins de semana a on va superar els 400.000 oyents. Durant els últims 6 anys consecutius "Levántate y Cárdenas" fon el programa radial en més aument d'oyents radiofònics, en lo que es varen proclamar com el líder absolut en el major Share de tota Espanya.

En l'últim EGM publicat en l'any 2018, el seu programa va seguir perdent oyents: 129.000 fins a aplegar als 834.000, situant-se en el quart lloc dels morning-shows radiofònics.

En maig de 2021 Atresmedia va despedir a Javier Cárdenas despuix de la caiguda d'audiències del seu programa "Levántate y Cárdenas" en Europa FM. El dilluns 24 de maig fon l'últim dia en el que va conduir el seu matinal.

Televisió

S'inicia en el món de la televisió també de la mà del seu cunyat Alfonso Arús en el programa "Força Barça", que s'emet en 1989 en TVE2.

En la temporada 1992-1993 seguix a Arús en el seu pas per Antena 3, i es convertix en reporter del programa d'humor "Al Ataque". Les seues peculiars entrevistes, en especial a un vident nomenat Carlos Jesús, que assegurava ser la reencarnació d'una atra persona i tindre una existència paralela en un atre planeta, varen alcançar gran repercussió pública i Cárdenas va passar a convertir-se en un dels personages més famosos del món de la televisió junt a personages com el Niño del mechero i Tristanbraker.

És gràcies ad eixa nova forma de fer televisió, lo que li val a Cárdenas per a ser punt de referència en programes com a "Sal y pimienta" i "No estamos locos" entre els anys 1994 i 1997 en les cadenes autonòmiques i eixe mateix any retorna a TVE per a conduir, junt a Alonso Caparrós i Asunción Embuena el programa "Videos de primera" convertint-se en el programa més vist de l'estiu en la televisió nacional.

Javier Cárdenas ampra en els seus entrevistats un to càustic i irònic, en el que pretén revelar les excentricitats del personage en qüestió. Seria est l'estil que marcaria part de la seua trayectòria posterior, el seu epítet bafaner, el va ajudar a conseguir no solament bons rànquings radiofònics i un prestigi propi, sino també, moments embarassossos i vergonyosos per als seus invitats.

Despuix de colaborar en "La Parodia Nacional" (1996 i 1997) i rebre diferents premis al millor programa de televisió en Antena 3 junt a Constantino Romero, en l'any 1997 va presentar "Vídeos de primera", sent un dels més vists durant l'estiu. Posteriorment, participa en l'espai estiuenc "El candelabro" (1999), dirigit per Tinet Rubira per a Telecinco junt als chics del prestigiós programa matinal "Si amanece nos vamos" de la Cadena SER. Substituí a Jesús Vázquez en el mític programa "Gente con chispa" (2000-2001) convertint-se novament en el programa líder de les televisions autonòmiques i rebent el prestigiós guardó Minut d'Or per ser el programa de més audiència i "Nunca seremos" un programa de cult, abdós de Telemadrid, i poc despuix s'incorpora a l'espai "Crónicas marcianas" de Javier Sardà. Durant esta etapa va dirigir una de les seccions que se centrava en entrevistar, de forma àcida i inclús humiliant, a personages televisius com Tamara, Paco Porras o Leonardo Dantes.

En eixa etapa en Telecinco, recupera la forma de fer que va utilisar en "Al ataque", entrevistant a personages estrafalaris i en ocasions grotescs. D'esta manera, fa famosos a figures com Carmen de Mairena, El Pozí, la Pantoja de Puerto Rico, o el gran Bigot com un dels més populars.

En l'any 2005 fon jujat en Arona (Santa Cruz de Tenerife) per falta a la dignitat d'una persona discapacitada entrevistada. L'apelació al cas no es va fer esperar i per mig de la resolutiva, el 19 de giner de 2010, es dona absolució del cas a tots els implicats, ya que abans de l'entrevista, el mencionat havia donat la seua aprovació per a fer us de la mateixa lo que no implicava cap tipo d'abús als seus drets. En eixa instància, la cort va designar que els acusadors, pagaren els valors que varen involucrar el primer careig. La baralla no acabà allí i la part acusadora va imputar a instàncies més fortes, aplegant el cas al Tribunal Constitucional a on finalment, el fallo fon a favor de la part acusadora, donant el dictamen final de perjuri i escarni a l'entrevistat.

Despuix d'acabar "Cróniques marcianas", va colaborar de nou en el seu cunyat Alfonso Arús i en la seua germana Angie Cárdenas en "Tan a gustito" (2006) en TVE, realisant reptes en famosos, com el que va realisar en Carlos Baute fent una immersió en taburons en el Aquari de Barcelona.

En 2007 presenta per a Cuatro i autonòmiques la gala més important dels premis de la música en espanyol de Cadena Dial en artistes de la talla de Chayanne, Paulina Rubio, Laura Pausini, Carlos Baute, Alejandro Sanz o Miguel Bosé.

En febrer de 2008 torna a repetir presentació de la gala dels premis més importants de la música en espanyol en artistes com Gloria Estefan, Juan Luis Guerra, Juanes, La 5a Estación, Alejandro Fernández o Chambao.

També en febrer de 2008 passa a dirigir i presentar en Localia TV "El octavo mandamiento" acompanyat de Santiago Urrialde, Joaquín Prat Jr., M.J. Aledón i Beatriz Jarrín, complementat en els reportages del propi Urrialde i Miguel Martín, fent alguna cosa sense precedents i és tindre un 400% més d'audiència que la mija de la cadena en un 90% menys de cobertura nacional.

En juny de 2009 Antena 3 ficha a Javier Cárdenas per a copresentar el programa de vesprada "Tal cual lo contamos" junt a Cristina Lasvignes. Al tercer dia va abandonar el programa a la mitat, renunciant al contracte millonari que va firmar ya que no acceptava tractar temes relacionats en el món del cor. També va declinar presentar la gala de fi d'any del 2009 en les cadenes autonòmiques.

Des d'octubre de 2016 va presentar en La 1 de TVE l'espai diari "Hora punta".

Encara que en maig de 2018 el consell d'administració de RTVE havia aprovat prorrogar el contracte del programa "Hora punta", si be el programa d'actualitat que passaria a convertir-se en semanal, ocupant la franja del clapix night, la nova direcció de RTVE despuix del nomenament de Rosa María Mateo com a administradora única de RTVE, va decidir prescindir totalment de l'espai en la nova temporada, cancelant definitivament el mateix en agost de 2018.

Llibres

Ha publicat els següents llibres:

  • Benditos seáis todos (2000), en el que narra les seues experiències televisives.
  • Acariciando un sueño (2002), una novela junt a Martínez Roca.

Música

En l'any 2004 va gravar el seu primer disc, titulat: "Siéntelo".

Enllaços externs