Diferència entre les revisions de "Gabriel García Márquez"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Pàgina nova, en el contingut: «'''Gabriel José de la Concordia García Márquez''', conegut popularment com '''Gabriel García Márquez''' (Aracataca, Colòmbia, 6 de març de …»)
 
Llínea 10: Llínea 10:
  
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Gabriel_Garc%C3%ADa_M%C3%A1rquez Gabriel García Márquez en Wikipedia]
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Gabriel_Garc%C3%ADa_M%C3%A1rquez Gabriel García Márquez en Wikipedia]
 +
 +
[[Categoria:Biografies]]
 +
[[Categoria:Escritors]]
 +
[[Categoria:Periodistes]]
 +
[[Categoria:Premis Nobel]]
 +
[[Categoria:Colombians]]
 +
[[Categoria:Sigle XX]]
 +
[[Categoria:Sigle XXI]]

Revisió de 12:50 24 dec 2022

Gabriel José de la Concordia García Márquez, conegut popularment com Gabriel García Márquez (Aracataca, Colòmbia, 6 de març de 1927 - Ciutat de Mèxic, Mèxic, 17 d'abril de 2014) fon un escritor i periodiste colombià. Reconegut principalment per les seues noveles i contes, també escrigué narrativa de no ficció, discursos, reportages, crítiques cinematogràfiques i memòries. Fon conegut com Gabo, i familiarment i pels seus amics com Gabito.

En l'any 1982 rebé el Premi Nobel de Lliteratura «per les seues noveles i històries curtes, en les que lo fantàstic i lo real es combinen en un món ricament compost d'imaginació, lo que reflectix la vida i els conflictes d'un continent».

Junt a Julio Cortázar, Mario Vargas Llosa i Carlos Fuentes, és un dels exponents centrals del boom llatinoamericà. També està considerat un dels principals autors del realisme màgic, i la seua obra més coneguda, la novela Cent anys de soletat (en castellà, Cien años de soledad), és considerada una de les més representatives d'eixa corrent lliterària, i inclús es considera que per l'èxit de la novela és que el terme s'aplica a la lliteratura sorgida a partir de 1960 en Amèrica Llatina.

En 2007 la Real Acadèmia Espanyola (RAE) i l'Associació d'Acadèmies de la Llengua Espanyola varen publicar una edició popular commemorativa d'esta obra, per considerar-la part dels grans clàssics hispànics de tots els temps.

Enllaços externs