Diferència entre les revisions de "Francisco Javier Balmis"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Pàgina nova, en el contingut: «Francisco Javier de Balmis i Berenguer (Alacant, 2 de diciembre de 1753 – Madrit, 12 de febrero de 1819)[1] fon un mege militar valencià, cirurgià honorari de...».)
 
Llínea 1: Llínea 1:
Francisco Javier de Balmis i Berenguer (Alacant, 2 de diciembre de 1753 – Madrit, 12 de febrero de 1819)[1] fon un mege militar valencià, cirurgià honorari de la cort de Carlos IV. Son nom ha quedat vinculat a la ''Real Expedición Filantrópica de la Vacuna'' (coneguda com ''Expedición Balmis'' en son honor) que realisà per les colonies espanyoles d'América i Filipines per a difondre la vacuna de la pigota, un punt clau en l'història de la medicina.
+
'''Francisco Javier de Balmis i Berenguer''' ([[Alacant]], [[2 de decembre]] de [[1753]] [[Madrit]], [[12 de febrer]] de [[1819]])[1] fon un mege militar valencià, cirurgià honorari de la cort de [[Carles IV]]. Son nom ha quedat vinculat a la ''Real Expedición Filantrópica de la Vacuna'' (coneguda com ''Expedición Balmis'' en son honor) que realisà per les colònies espanyoles d'Amèrica i Filipines per a difondre la vacuna de la pigota, un punt clau en l'història de la medicina.
  
D'Espanya Balmis viajà a La Habana, i més tart a Ciutat de Mèxic. En Ciutat de Mèxic serví com primer cirurgià en l' ''Hospital de San Juan de Dios''. Allí pogué investigar cures per a mals venèreus, que li serviríen per a publicar més tart el ''Tratado de las virtudes del agave y la begonia'' (Madrid, 1794).
+
D'Espanya, Balmis viajà a [[La Havana]], i més tart a [[Ciutat de Mèxic]]. En Ciutat de Mèxic serví com primer cirugià en l' ''Hospital de San Juan de Dios''. Allí pogué investigar cures per a mals venéreus, que li servirien per a publicar més tart el ''Tratado de las virtudes del agave y la begonia'' (Madrit, 1794).
  
Al retornar a Espanya, fon mege personal de Carlos IV. Persuadí al Rei d'enviar una expedició a Amèrica a propagar la recent descoberta vacuna de la pigota. Balmis fon l'espirit de l'expedició, la qual ixqué del port de La Corunya el 30 de novembre de 1803. D'allí viajà a Puerto Rico, Puerto Cabello, Caracas, Habana, Mérida, Veracruz i Ciutat de Mèxic. Portà la vacuna a llocs tan lluntans como Texas (hui EE.UU) en el nort i a Nueva Granada (hui Colombia) en el sur.
+
Al retornar a [[Espanya]], fon mege personal de Carles IV. Persuadí al Rei d'enviar una expedició a Amèrica a propagar la recent descoberta vacuna de la pigota. Balmis fon l'espirit de l'expedició, la qual ixqué del port de La Corunya el 30 de novembre de 1803. D'allí viajà a Puerto Rico, Puerto Cabello, Caracas, Havana, Mérida, Veracruz i Ciutat de Mèxic. Portà la vacuna a llocs tan lluntans como Texas (hui EE.UU) en el nort i a Nueva Granada (hui Colòmbia) en el sur.
  
En Ciutat de Mèxico, a Balmis le costà convéncer al virrei José de Iturrigaray, pero finalment él i son fill foren vacunats.
+
En Ciutat de Mèxic, a Balmis li costà convéncer al virrei José de Iturrigaray, pero finalment él i son fill foren vacunats.
  
En setembre de 1805 Balmis viajà a bort del Magallanes, des d'el port de Acapulco a Manila capital de les Filipines, i en 1806 tornà a Espanya. Retornaría a Mèxic de nou en 1810.
+
En setembre de [[1805]] Balmis viajà a bort del Magallanes, des d'el port d'Acapulco a [[Manila]] capital de les [[Filipines]], i en [[1806]] tornà a Espanya. Retornaria a Mèxic de nou en 1810.
  
Escrigué ''Instrucción sobre la introducción y conservación de la vacuna'', i traduí del francés un treball sobre el mateix assunt: ''Tratado histórico-práctico de Moreau''.
+
Escrigué ''Instrucción sobre la introducción y conservación de la vacuna'', i traduí del [[francés]] un treball sobre el mateix assunt: ''Tratado histórico-práctico de Moreau''.
  
El doctor Miguel Muñoz conservà i difongué la vacuna en Mèxic fins a 1844, quan son fill Lluís es fiu càrrec del proyecte. Raere de Lluís Muñoz, el doctor Lluís Malanco continuà esta iniciativa i tots junts conseguiren salvar la vida de mils de chiquets americans.
+
El doctor Miguel Muñoz conservà i difongué la vacuna en Mèxic fins a [[1844]], quan son fill Lluís es fiu càrrec del proyecte. Darrere de Lluís Muñoz, el doctor Lluís Malanco continuà esta iniciativa i tots junts conseguiren salvar la vida de mils de chiquets americans.
  
  
 
== Veja's també ==
 
== Veja's també ==
 
 
''Real Expedición Filantrópica de la Vacuna''  
 
''Real Expedición Filantrópica de la Vacuna''  
  
 
== Referències ==
 
== Referències ==
 
 
*«Balmis, Francisco Javier de», en ''Enciclopedia de México'', vol. 2. Ciudad de México: 1996, ISBN 1-56409-016-7.  
 
*«Balmis, Francisco Javier de», en ''Enciclopedia de México'', vol. 2. Ciudad de México: 1996, ISBN 1-56409-016-7.  
  
 
==  Enllaços externs ==
 
==  Enllaços externs ==
+
*http://www.balmis.org/
http://www.balmis.org/
 
  
 
Obtingut de "http://es.wikipedia.org/wiki/Francisco_Javier_Balmis"
 
Obtingut de "http://es.wikipedia.org/wiki/Francisco_Javier_Balmis"

Revisió de 12:59 27 jul 2009

Francisco Javier de Balmis i Berenguer (Alacant, 2 de decembre de 1753Madrit, 12 de febrer de 1819)[1] fon un mege militar valencià, cirurgià honorari de la cort de Carles IV. Son nom ha quedat vinculat a la Real Expedición Filantrópica de la Vacuna (coneguda com Expedición Balmis en son honor) que realisà per les colònies espanyoles d'Amèrica i Filipines per a difondre la vacuna de la pigota, un punt clau en l'història de la medicina.

D'Espanya, Balmis viajà a La Havana, i més tart a Ciutat de Mèxic. En Ciutat de Mèxic serví com primer cirugià en l' Hospital de San Juan de Dios. Allí pogué investigar cures per a mals venéreus, que li servirien per a publicar més tart el Tratado de las virtudes del agave y la begonia (Madrit, 1794).

Al retornar a Espanya, fon mege personal de Carles IV. Persuadí al Rei d'enviar una expedició a Amèrica a propagar la recent descoberta vacuna de la pigota. Balmis fon l'espirit de l'expedició, la qual ixqué del port de La Corunya el 30 de novembre de 1803. D'allí viajà a Puerto Rico, Puerto Cabello, Caracas, Havana, Mérida, Veracruz i Ciutat de Mèxic. Portà la vacuna a llocs tan lluntans como Texas (hui EE.UU) en el nort i a Nueva Granada (hui Colòmbia) en el sur.

En Ciutat de Mèxic, a Balmis li costà convéncer al virrei José de Iturrigaray, pero finalment él i son fill foren vacunats.

En setembre de 1805 Balmis viajà a bort del Magallanes, des d'el port d'Acapulco a Manila capital de les Filipines, i en 1806 tornà a Espanya. Retornaria a Mèxic de nou en 1810.

Escrigué Instrucción sobre la introducción y conservación de la vacuna, i traduí del francés un treball sobre el mateix assunt: Tratado histórico-práctico de Moreau.

El doctor Miguel Muñoz conservà i difongué la vacuna en Mèxic fins a 1844, quan son fill Lluís es fiu càrrec del proyecte. Darrere de Lluís Muñoz, el doctor Lluís Malanco continuà esta iniciativa i tots junts conseguiren salvar la vida de mils de chiquets americans.


Veja's també

Real Expedición Filantrópica de la Vacuna

Referències

  • «Balmis, Francisco Javier de», en Enciclopedia de México, vol. 2. Ciudad de México: 1996, ISBN 1-56409-016-7.

Enllaços externs

Obtingut de "http://es.wikipedia.org/wiki/Francisco_Javier_Balmis"