Diferència entre les revisions de "Joan Pau II"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m
m
Llínea 14: Llínea 14:
 
Despuix d'haver segut [[bisbe auxiliar]] des de l'any [[1958]] i arquebisbe de [[Archidiòcesis de Cracòvia|Cracòvia]] des de [[1962]], es va convertir en el primer papa [[Polònia|polac]] de l'història, i en el primer no [[Itàlia|italià]] des de l'any  [[1523]]. El seu pontificat, de casi 27 anys, fon el tercer més llarc en l'història de l'[[Iglésia catòlica]], despuix del de [[Simón Pere|sant Pere]] (es creu que entre 34 i 37 anys, encara que la seua duració exacta és difícil de determinar) i el de [[Pio IX]] (31 anys).
 
Despuix d'haver segut [[bisbe auxiliar]] des de l'any [[1958]] i arquebisbe de [[Archidiòcesis de Cracòvia|Cracòvia]] des de [[1962]], es va convertir en el primer papa [[Polònia|polac]] de l'història, i en el primer no [[Itàlia|italià]] des de l'any  [[1523]]. El seu pontificat, de casi 27 anys, fon el tercer més llarc en l'història de l'[[Iglésia catòlica]], despuix del de [[Simón Pere|sant Pere]] (es creu que entre 34 i 37 anys, encara que la seua duració exacta és difícil de determinar) i el de [[Pio IX]] (31 anys).
  
Joan Pau II fon aclamat com un dels líders més influents del [[sigle XX]], recordat especialment per ser un dels principals símbols del [[anticomunisme]],<ref>{{Cita llibre |autor=José Ramón Garitagoitía|títul=Juan Pablo II y Europa |any=2004 |editorial=Ediciones Rialp |página=21 |isbn=84-321-3502-X }}</ref> ademés de per la seua lluita contra l'expansió del [[marxisme]] per llocs com [[Iberoamèrica]], on va combatre enèrgicament al moviment conegut com [[teologia de la lliberació]], en l'ajuda de la seua mà dreta i a la postre successor com a [[Papa]], [[Joseph Ratzinger]].
+
Joan Pau II fon aclamat com un dels líders més influents del [[sigle XX]], recordat especialment per ser un dels principals símbols del [[anticomunisme]],<ref>{{Cita llibre |autor=José Ramón Garitagoitía|títul=Juan Pablo II y Europa |any=2004 |editorial=Ediciones Rialp |página=21 |isbn=84-321-3502-X }}</ref> ademés de per la seua lluita contra l'expansió del [[marxisme]] per llocs com [[Iberoamèrica]], a on va combatre enèrgicament al moviment conegut com [[teologia de la lliberació]], en l'ajuda de la seua mà dreta i a la postre successor com a [[Papa]], [[Joseph Ratzinger]].
  
Va jugar aixina mateixa un paper decisiu per a posar fi al comunisme en el seu Polònia natal i, finalment, en tota [[Europa]], aixina com per a la millora significativa de les relacions de l'[[Iglésia catòlica]] en el [[judaisme]], l'[[islam]], l'[[Iglésia ortodoxa]], i la [[Comunió anglicana]].
+
Va jugar aixina mateixa un paper decisiu per a posar fi al comunisme en la seua Polònia natal i, finalment, en tota [[Europa]], aixina com per a la millora significativa de les relacions de l'[[Iglésia catòlica]] en el [[judaisme]], l'[[islam]], l'[[Iglésia ortodoxa]], i la [[Comunió anglicana]].
  
Entre els fets més notoris del seu pontificat va destacar el [[Intent d'assessinat de Joan Pau II|intent d'assessinat]] que va sofrir el [[13 de maig]] de [[1981]], mentres saludava als fidels en la [[plaça de Sant Pere]], a mans de [[Mehmet Ali Ağca]], qui li va disparar a escassa distància entre la multitut. Temps despuix el terroriste va ser perdonat públicament pel pontífex en persona. A este es va sumar un atre atentat ocorregut en [[Fátima (Portugal)|Fátima]] en la nit del 12 al 13 de maig de 1982 a mans del sacerdot ultraconservador [[Juan María Fernández Krohn]], fet que no va transcendir fins al cap de la mort del pontífex.
+
Entre els fets més notoris del seu pontificat va destacar l'[[Intent d'assessinat de Joan Pau II|intent d'assessinat]] que va sofrir el [[13 de maig]] de [[1981]], mentres saludava als fidels en la [[plaça de Sant Pere]], a mans de [[Mehmet Ali Ağca]], qui li va disparar a escassa distància entre la multitut. Temps despuix el terroriste va ser perdonat públicament pel pontífex en persona. A este es va sumar un atre atentat ocorregut en [[Fátima (Portugal)|Fátima]] en la nit del 12 al 13 de maig de [[1982]] a mans del sacerdot ultraconservador [[Juan María Fernández Krohn]], fet que no va transcendir fins al cap de la mort del pontífex.
  
 
== Referències ==
 
== Referències ==

Revisió de 17:21 13 gin 2019

Joan Pau II
JohannesPaul2-portrait.jpg
Joan Pau II en l'any 1993 en Denver (Estats Units)
Nacionalitat: Polac
Ocupació:
Naiximent: 18 de maig de 1920
Lloc de naiximent: Wadowice, Polònia
Defunció: 2 d'abril de 2005
Lloc de defunció: Ciutat del Vaticà

Joan Pau II (en llatí: Ioannes Paulus II),[1] de nom secular Karol Józef Wojtyła (Wadowice, Polònia, 18 de maig de 1920-Ciutat del Vaticà, 2 d'abril de 2005), fon el papa 264 de l'Iglésia catòlica i sobirà de la Ciutat del Vaticà des del 16 d'octubre de 1978 fins a la seua mort en l'any 2005. Fon canonizat en l'any 2014, durant el pontificat de Francesc.

Despuix d'haver segut bisbe auxiliar des de l'any 1958 i arquebisbe de Cracòvia des de 1962, es va convertir en el primer papa polac de l'història, i en el primer no italià des de l'any 1523. El seu pontificat, de casi 27 anys, fon el tercer més llarc en l'història de l'Iglésia catòlica, despuix del de sant Pere (es creu que entre 34 i 37 anys, encara que la seua duració exacta és difícil de determinar) i el de Pio IX (31 anys).

Joan Pau II fon aclamat com un dels líders més influents del sigle XX, recordat especialment per ser un dels principals símbols del anticomunisme,[2] ademés de per la seua lluita contra l'expansió del marxisme per llocs com Iberoamèrica, a on va combatre enèrgicament al moviment conegut com teologia de la lliberació, en l'ajuda de la seua mà dreta i a la postre successor com a Papa, Joseph Ratzinger.

Va jugar aixina mateixa un paper decisiu per a posar fi al comunisme en la seua Polònia natal i, finalment, en tota Europa, aixina com per a la millora significativa de les relacions de l'Iglésia catòlica en el judaisme, l'islam, l'Iglésia ortodoxa, i la Comunió anglicana.

Entre els fets més notoris del seu pontificat va destacar l'intent d'assessinat que va sofrir el 13 de maig de 1981, mentres saludava als fidels en la plaça de Sant Pere, a mans de Mehmet Ali Ağca, qui li va disparar a escassa distància entre la multitut. Temps despuix el terroriste va ser perdonat públicament pel pontífex en persona. A este es va sumar un atre atentat ocorregut en Fátima en la nit del 12 al 13 de maig de 1982 a mans del sacerdot ultraconservador Juan María Fernández Krohn, fet que no va transcendir fins al cap de la mort del pontífex.

Referències

  1. «Popes set for historic Vatican saints ceremony». BBC News
  2. José Ramón Garitagoitía (2004). Juan Pablo II y Europa, Ediciones Rialp. ISBN 84-321-3502-X.

Enllaços externs

Commons


Predecessor:
Adam Stefan Sapieha
ArchbishopPallium PioM.svg
Arquebisbe de Cracòvia

1964-1978
Successor:
Franciszek Macharski
Predecessor:
Joan Pau I
Emblem of the Holy See usual.svg
Papa

1978-2005
Successor:
Benet XVI