Diferència entre les revisions de "Rafael Martí de Viciana"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Llínea 44: Llínea 44:
 
* Martí de Viciana, Alabanzas de las lenguas hebrea, griega, latina, castellana y valenciana, Valéncia: Librería de Francisco Aguilar, 1877. Ed. facsímil de Valéncia: Librerías París-Valencia, 1979.
 
* Martí de Viciana, Alabanzas de las lenguas hebrea, griega, latina, castellana y valenciana, Valéncia: Librería de Francisco Aguilar, 1877. Ed. facsímil de Valéncia: Librerías París-Valencia, 1979.
 
* Martí de Viciana, Libro tercero de la Crónica de la ínclita y coronada ciudad de Valencia y de su reino, edició a càrrec de Joan Iborra, Valéncia: Universitat de Valéncia, 2002.
 
* Martí de Viciana, Libro tercero de la Crónica de la ínclita y coronada ciudad de Valencia y de su reino, edició a càrrec de Joan Iborra, Valéncia: Universitat de Valéncia, 2002.
* Martí de Viciana, Libro quarto de la Crónica de la ínclita y coronada ciudad de Valencia y de su reino, edició a càrrec de Joan Iborra, València: Universitat de València, 2005.
+
* Martí de Viciana, Libro quarto de la Crónica de la ínclita y coronada ciudad de Valencia y de su reino, edició a càrrec de Joan Iborra, València: Universitat de Valéncia, 2005.
 
* Martí de Viciana, Libro segundo de la Crónica de la ínclita y coronada ciudad de Valencia y de su reino, edició a càrrec de Joan Iborra, Valéncia: Universitat de Valéncia, 2013.
 
* Martí de Viciana, Libro segundo de la Crónica de la ínclita y coronada ciudad de Valencia y de su reino, edició a càrrec de Joan Iborra, Valéncia: Universitat de Valéncia, 2013.
  

Revisió de 18:58 30 nov 2015

Rafael Martí de Viciana (Burriana, Castelló; 1502- Burriana, Castelló; 1584) fon un historiador, croniste i notari valencià.

Biografia

Sent jove, va participar en la guerra de les Germanies pel bando imperial, fent de correu entre el seu tio, el governador de la Plana Rampston de Viciana i el virrei Diego Hurtado de Mendoza. En 1522] presenciarà la mort de son pare a mans dels agermanatats.

Una volta finalisada la guerra, començarà a eixercir de notari, sent ademés escrivà de l'administrador de Burriana, on s'establirà definitivament.

Entre 1542 i 1547, serà membre de les Corts del regne, on participarà activament: Va participar en les Corts de Monsó de 1542 com a Síndic de Burriana, Vilarreal i Ademús, sent elegit "tachador" pel braç real i "rebedor degá lo riu de Xúquer compresa la vila de Algezira" en orden al pago del servicio ofrecido.

El 13 de maig de 1559 consta en el Llibre d'Avehinaments de la ciutat de Valéncia la seua acta d'avehinament.

El final dels seus dies va ser en la seua vila natal de Burriana en el més de maig de 1582, provablement el dia 21.

Cites

  • "Y más ha concedido Dios a Valencia una lengua polida, dulce y muy linda, que con brevedad moderada exprime los secretos y profundos conceptos del alma y despierta el ingenio a vivos primores donde le resulta un muy esclarecido lustre. Esta lengua formaron de lo mejor que había en la lemosina y por lo que les faltaba recurrieron a las tres lenguas más excelentes de todas las del mundo según antes hemos probado. De la hebrea tomaron... De la griega... De la latina tomaron todos los otros vocablos para hacer que la lengua fuese muy copiosa y tuviese propio nombre a cada cosa por rara que fuese". (Libro de las alabanzas de las lenguas hebrea, griega, latina, castellana y valenciana)

Curiositats

La seua figura apareix en els billets d'1 pesseta, 50 i 25 cèntims del Consell Municipal de Burriana d'emissió 1 de decembre de 1937 que només varen circular localment. Es faria un resposteig d'este billet en 2002, commemorant el V Centenari del naiximent de Martí de Viciana.

Obres

  • Crónica de la Ínclita y Coronada Ciudad de Valencia y de su Reyno (1566). Reeditada l´any (1881).

Fon la seua obra principal, en la que invertí quarantahuit anys de la seua vida en una història general de la Ciutat i el Regne de Valéncia, dividida en quatre llibres:

  • Libro primero de la Crónica de la ínclita y coronada ciudad de Valencia y de su reyno, a on descriu l'història de la ciutat de València.
  • Libro segundo de la Crónica de la ínclita y coronada ciudad de Valencia y de su reyno, a on fa referència als antecedents de la noblea valenciana, ordenada per orde alfabètic, fet que supoongué la destrucció de molts eixemplars, ya que molts nobles se sentiren ofesos i menyspreats.
  • Libro tercero de la Crónica de la ínclita y coronada ciudad de Valencia y de su reyno, a on fa una descripció curta de la noblea espanyola i europea, del patrimoni real i de les órdens militars i els monasteris del Regne de Valéncia.
  • Libro quarto de la Crónica de la ínclita y coronada ciudad de Valencia y de su reyno, a on descriu la Guerra de les germanies.

Tota l'obra fon primerament escrita en llengua valenciana, pero en el context de castellanisació de les classes dirigents del Regne de Valéncia del sigle XVI, va decidir publicar-la finalment en castellà, seguint l'eixemple d'atres cronistes valencians coetàneus, com Beuter, que també canviaren el valencià pel castellà.

  • Libro de las alabanzas de las lenguas hebrea, griega, latina, castellana y valenciana (1574).

Referències

  • Gran Enciclopedia de la Comunidad Valenciana (2005), vol. XVII, Veu "Viciana, Rafael Martí de". Editorial Prensa Valenciana.
  • Martí de Viciana, Alabanzas de las lenguas hebrea, griega, latina, castellana y valenciana, Valéncia: Librería de Francisco Aguilar, 1877. Ed. facsímil de Valéncia: Librerías París-Valencia, 1979.
  • Martí de Viciana, Libro tercero de la Crónica de la ínclita y coronada ciudad de Valencia y de su reino, edició a càrrec de Joan Iborra, Valéncia: Universitat de Valéncia, 2002.
  • Martí de Viciana, Libro quarto de la Crónica de la ínclita y coronada ciudad de Valencia y de su reino, edició a càrrec de Joan Iborra, València: Universitat de Valéncia, 2005.
  • Martí de Viciana, Libro segundo de la Crónica de la ínclita y coronada ciudad de Valencia y de su reino, edició a càrrec de Joan Iborra, Valéncia: Universitat de Valéncia, 2013.

Enllaços externs