Diferència entre les revisions de "Regne de França"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m
m (Text reemplaça - 'després' a 'despuix')
Llínea 1: Llínea 1:
 
[[Image:Royal Standard of the Kingdom of France.png|300px|right]]
 
[[Image:Royal Standard of the Kingdom of France.png|300px|right]]
El '''Regne de França''' fon el sistema polític de la regió de l'actual [[França]] entre l'[[Edat Mija]] ([[segle IX|s. IX]]) i l'[[Edat Moderna]] (finals del [[segle XVIII|s. XVIII]]) - l'última corresponent al periodo de temps conegut com l'[[antic règim]] - i precedix a la proclamació de la [[Primera República Francesa]]. Després de la partició en tres de l'[[Imperi Carolingi]] - el [[Regnum Francorum]] - ([[751]]-[[843]]), es constituí la [[Francia Occidentalis]] (843-[[987]]), que en l'ascens al tro de [[Hug Capet]] en [[987]] es convertí en el '''Regne de França'''. Fon en [[1204]] quan la paraula significa [[França]] per primera volta, el territori sobre el qual eixercix l'autoritat del rei dels [[francs]], que llavors escomençà a nomenar-se de forma esporàdica [[rei de França]]. El sistema de la monarquia feudal, a poc a poc dona pas a una [[monarquia absoluta]] que va conseguir el seu apogeu en els segles XVII i XVIII. En [[1791]], després de la [[Revolució Francesa]], finalisa el sistema de monarquia absoluta, i el Regne de França passa a ser una monarquia constitucional. Menys d'un any després, la [[Primera República Francesa]] fon proclamada.
+
El '''Regne de França''' fon el sistema polític de la regió de l'actual [[França]] entre l'[[Edat Mija]] ([[segle IX|s. IX]]) i l'[[Edat Moderna]] (finals del [[segle XVIII|s. XVIII]]) - l'última corresponent al periodo de temps conegut com l'[[antic règim]] - i precedix a la proclamació de la [[Primera República Francesa]]. Després de la partició en tres de l'[[Imperi Carolingi]] - el [[Regnum Francorum]] - ([[751]]-[[843]]), es constituí la [[Francia Occidentalis]] (843-[[987]]), que en l'ascens al tro de [[Hug Capet]] en [[987]] es convertí en el '''Regne de França'''. Fon en [[1204]] quan la paraula significa [[França]] per primera volta, el territori sobre el qual eixercix l'autoritat del rei dels [[francs]], que llavors escomençà a nomenar-se de forma esporàdica [[rei de França]]. El sistema de la monarquia feudal, a poc a poc dona pas a una [[monarquia absoluta]] que va conseguir el seu apogeu en els segles XVII i XVIII. En [[1791]], despuix de la [[Revolució Francesa]], finalisa el sistema de monarquia absoluta, i el Regne de França passa a ser una monarquia constitucional. Menys d'un any despuix, la [[Primera República Francesa]] fon proclamada.
  
 
== Bibliografia==
 
== Bibliografia==

Revisió de 18:53 30 abr 2015

El Regne de França fon el sistema polític de la regió de l'actual França entre l'Edat Mija (s. IX) i l'Edat Moderna (finals del s. XVIII) - l'última corresponent al periodo de temps conegut com l'antic règim - i precedix a la proclamació de la Primera República Francesa. Després de la partició en tres de l'Imperi Carolingi - el Regnum Francorum - (751-843), es constituí la Francia Occidentalis (843-987), que en l'ascens al tro de Hug Capet en 987 es convertí en el Regne de França. Fon en 1204 quan la paraula significa França per primera volta, el territori sobre el qual eixercix l'autoritat del rei dels francs, que llavors escomençà a nomenar-se de forma esporàdica rei de França. El sistema de la monarquia feudal, a poc a poc dona pas a una monarquia absoluta que va conseguir el seu apogeu en els segles XVII i XVIII. En 1791, despuix de la Revolució Francesa, finalisa el sistema de monarquia absoluta, i el Regne de França passa a ser una monarquia constitucional. Menys d'un any despuix, la Primera República Francesa fon proclamada.

Bibliografia

  • Jacques Bainville, Histoire de France, Éd. Arthème Fayard, 1924
  • Georges Duby, Histoire de la France des origines à nos jours, Larousse
  • Pierre Goubert i Daniel Roche, Les Français et l'Ancien Régime, Armand Colin, 1984
  • Marcel Marion, Dictionnaire des institutions de France XVIIe   XVIIIe siècle, Picard, 1923
  • Hubert Méthivier, Le siècle de Louis XIV, PUF collection Que-sais-je, 1988