Diferència entre les revisions de "Nit de l'Albà"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Artícul finalisat)
Llínea 9: Llínea 9:
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
 +
* {{traduït de|es|Nit de l'Albà}}
 
* [http://www.youtube.com/watch?v=YHgTuRAec1A Llançament de la Palmera de la Verge]
 
* [http://www.youtube.com/watch?v=YHgTuRAec1A Llançament de la Palmera de la Verge]
 
* [http://album.cuesta-arriba.com/thumbnails-81.html Fotografies de l'Albada]
 
* [http://album.cuesta-arriba.com/thumbnails-81.html Fotografies de l'Albada]

Revisió de 01:02 8 març 2009

La Nit de l'Albà és un acte festiu realisat en la ciutat alacantina d'Elig, (Comunitat Valenciana) en motiu de les festes patronals de la ciutat, en honor a la Verge de l'Asunció. Se celebra el dia 13 d'agost.

Archiu:Albaelig.jpg
La Nit de l'Albà en Elig.

A les 23:00 de la nit, els ilicitans disparen contínuament focs d'artifici des de les terraces dels edificis, creant un espectàcul pirotècnic sense igual. Esta tradició, que se remonta a l'Edat Mija, era en el seu orige un modo que tenien les famílies d'agrair a la Verge els fills que havien tengut (llançant un coet per cada fill).

A las 23:55, l'Ajuntament talla el suministre elèctric del centre de la ciutat, per a crear la total obscuritat. Un par de minuts després comença a sonar, embolicat en esta obscuritat l'Himne de la Coronació, el del Misteri d'Elig, i a les 00:00, se llança des de la basílica de Santa Maria milers de palmeres de coets, que ascendixen uns trescents metros i se despleguen en un radi de siscents metros, allumenant gran part de la ciutat, com si fora de dia. D'ahí ve el seu nom. La lluminositat se manté al voltant d'un minut, i seguidament, des de la torre de la basílica, se mostra una image de la Verge de l'Asunció realisada en bengales, mentres sona la havanera Aromas Ilicitanos (himne extraoficial d'Elig) per uns altaveus de gran potència. Es tradició menjar Meló de tot l'any després.

Al finalisar este espectàcul, cents de jóvens se llancen als carrers per a seguir tirant petarts, en lo que se denomina guerra de carretilles, en diversos punts de la ciutat, degudament acotats. Ans de aplegar al centre, és tradicional que estos "carretillers" vagen demanant aigua a la gent aguaitada als balcons, alguns dels quals els arruixen en poals. Actualment i per la seguritat dels veïns, esta guerra de carretilles se produïx en "La glorieta", plaça situada en el centre de la ciutat, la qual serà tancada a on en el seu interior se concentraran els denominats "carretillers" que donaran lloc a dita "guerra".

Enllaços externs