Diferència entre les revisions de "Lletuga"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Etiquetes: Editat des de la versió per a mòvils Editat des de la versió per a mòvils)
Llínea 1: Llínea 1:
[[File:Romaine lettuce.jpg|thumb|right|<center>Lletuga</center>]]
+
[[File:Romaine lettuce.jpg|thumb|right|<center>Lletuga o encisam</center>]]
 
'''Lletuga''' o '''encisam''' (''Lactuca sativa'') és una planta conreada de la família Asteraceae originària d'[[Europa]] i [[Àsia]] a partir de varietats silvestres afins com Lactuca serriola.
 
'''Lletuga''' o '''encisam''' (''Lactuca sativa'') és una planta conreada de la família Asteraceae originària d'[[Europa]] i [[Àsia]] a partir de varietats silvestres afins com Lactuca serriola.
  

Revisió de 16:52 17 feb 2024

Lletuga o encisam

Lletuga o encisam (Lactuca sativa) és una planta conreada de la família Asteraceae originària d'Europa i Àsia a partir de varietats silvestres afins com Lactuca serriola.

Lletuga deriva del llatí lactuca, lleteta, ya que la sabia de la planta sembla llet en us com a somnífer.

És una planta anual o bianual, que inicialment forma una roseta de fulles de fins a 20 cm de llarc i que quan florix forma una inflorescència en flors blanques i fruït en forma allargat.

Hi ha moltes varietats de lletuga. En general és una planta no molt resistent al fret. Hi ha varietats aptes per a ser collides en l'estiu (més o menys resistents a espigar-se) i atres com la trocader de collita hivernal en llocs d'hivern suau. La varietat iceberg és molt típica dels Estats Units (i de les hamburgueses americanes). També existixen les varietats de lletuga de coleta, de copet, rissada i lletuga d'orella de burro.

La sembra es fa en un viver i es transplanta un més despuix. La lletuga necessita aigua abundant per a créixer i estar tendra.

La lletuga és el principal ingredient d'una ensalada tradicional. També es fa servir en entrepans i com acompanyament o toc decoratiu de molts plats. Les fulles més verdes es poden menjar també bollides.

Enllaços externs

Commons