Diferència entre les revisions de "Porta Bab al-Warraq"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
 
Llínea 1: Llínea 1:
El Portal '''dels Jueus''', '''de Santa Catalina de Siena o de San Andrés''', és una de les 12 portes de la muralla cristiana que es va construir per a ampliar la defensa que oferia l'antiga muralla àrap. La seua construcció és del [[sigle XIV]], exactament en l'any [[1391]], i rep este nom perque junt a esta porta es trobava el cementeri judeu.  
+
Porta '''Bab al-Warraq''', '''de la fulla, catalans, Sol o Ponent'''.
  
També se la coneixia com a Porta de Sant Andrés i Porta de Santa Catalina de Siena, perque sobre el cementeri judeu es va construir el convent de Santa Catalina de Siena. Actualment este espai l'ocupen uns famosos grans almagasens.
+
Era una porta en la muralla de la ciutat de [[Valéncia]] Se encontrava en la plaçoleta que tenim en el carrer Salvador a la vora del [[riu]] front a l'actual [[Pont de la Trinitat]].  
  
Junt al portal es trobava la casa del peagero portaler, que era l'encarregat de controlar les mercaderies i productes de l'horta que entravenr a la ciutat per a la seua venda. A partir del [[sigle XVI]], es va prohibir el pas de mercaderies pel Portal dels Jueus i només es permetia l'accés als que ho feyen sense finalitat comercial. Cap a l'any [[1689]] la porta va ser tapiada i aixina va permanéixer fins al seu derrocament en l'any [[1890]], només obrint-se en contades excepcions.
+
En l'época mora donava a un pont de [[fusta]] pel que s'eixia a l'arraval de Vilanova prop dels [[Vivers]] i en l'àrea del carrer Alboraya i el [[Real Monasteri de la Santissima Trinitat|monasteri de la Trinitat]].<ref>La muralla islámica de Valéncia. Gómez Bayarri, Jose Vicente. Las Provincias, 03-05-2009. Valencia</ref>
 
 
 
 
Hui només conservem estos restos del portal, pel qual entraven a la ciutat els productes agrícoles arqueològics degut a que varen aparéixer en l'any [[1998]] durant la construcció de la [[Llínea 3 (MetroValencia)|llínea 3]] del metro. En la part que dona al [[carrer Colon]] tenia un pont sobre el fos que rodejava la muralla.
 
Els restos de la muralla poden observar-se actualment en la parada de metro de Colon, conservats en la plaça dels Pinazo a l'aire lliure.
 
 
 
En l'estació de metro de Colón, just a l'entrada a la dreta hi ha un panel explicatiu en fotografies de les diferents remodelacions que va sofrir la porta dels Judeus a lo llarc dels anys. Primer, en el [[sigle XVII]] la porta va ser tapiada i despuix en l'any [[1890]] va sofrir el derrocament definitiu per a facilitar l'eixample de la ciutat. <ref>La muralla islámica de Valéncia. Gómez Bayarri, Jose Vicente. Las Provincias, 03-05-2009. Valencia</ref>
 
 
 
Estos restos arqueològis estan catalogats com a Bé d'Interés Cultural (BIC) en categoria de Monument, segons consta en la ficha BIC 01.03.22bis del Catàlec de Béns i Espais Protegits de l'Ajuntament de Valéncia.
 
  
 
==Referències==
 
==Referències==

Última revisió del 11:18 14 jul 2022

Porta Bab al-Warraq, de la fulla, catalans, Sol o Ponent.

Era una porta en la muralla de la ciutat de Valéncia Se encontrava en la plaçoleta que tenim en el carrer Salvador a la vora del riu front a l'actual Pont de la Trinitat.

En l'época mora donava a un pont de fusta pel que s'eixia a l'arraval de Vilanova prop dels Vivers i en l'àrea del carrer Alboraya i el monasteri de la Trinitat.[1]

Referències[editar | editar còdic]

  1. La muralla islámica de Valéncia. Gómez Bayarri, Jose Vicente. Las Provincias, 03-05-2009. Valencia